O ocenjevanju, vpisu v srednjo šolo, denarni pomoči in maturi

22 aprila, 2020
0
0

Čeprav spletne učilnice ne morejo nadomestiti učnega procesa v razredu, so se izobraževalne ustanove razmeroma dobro prilagodile pouku na daljavo. Težave, ki so se pokazale v prvem mesecu novega načina šolanja, odpravljajo sproti, da bi se šolsko leto končalo po začrtanem planu in bi čez osem tednov učenci, dijaki in študenti uživali v poletnih počitnicah.

Da bi se otroci in mladina po prvomajskih praznikih vrnili v šolske klopi, ni uresničljiv scenarij, zato je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zavodom za šolstvo, združenji ravnateljev, predstavniki za splošno in poklicno maturo, Republiškim izpitnim centrom ter delovno skupino za nacionalno preverjanje znanja pripravilo nekatera priporočila o nadaljevanju šolanja in ocenjevanja znanja v druge ocenjevalnem obdobju ter določilo nove datume, pomembne za učence, ki končujejo devetletko, in letošnje maturante.

Ocenjevanje učencev in napredovanje

Prvi mesec pouka na daljavo učitelji in profesorji pri učencih in dijakih še niso preverjali znanja. V nadaljevanju drugega ocenjevalnega obdobja pa morajo znanje pri posameznem predmetu oceniti vsaj enkrat, ne glede na število ur posameznega predmeta na teden. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport priporoča, da učitelji preverjajo znanje učencev individualno. Tisti učenci, ki imajo negativno oceno še iz prvega ocenjevalnega obdobja, pa morajo imeti do konca šolskega leta vsaj še eno možnost za popravljanje ocene. Glede končne ocene posameznega predmeta v spričevalu pa ministrstvo priporoča, da se učitelji oprejo na ocene učencev, ki so jih dobili pri preverjanju pred 16. marcem, torej pred pandemijo.

Za učence od 3. do 6. razreda, ki bodo šolsko leto končali z negativno oceno pri enem ali več premetih, lahko razrednik predlaga ponavljanje razreda.

Učenec 7. in 8. razreda, ki do konca šolskega leta ni pozitivno ocenjen iz vseh predmetov, pogojno napreduje v višji razred. Učenci 7. in 8. razreda ponavljajo razred, če šolsko leto zaključijo z več kot tremi negativnimi ocenami, popravni izpit pa opravljajo tisti sedmo- in osmošolci, ki imajo negativno oceno pri največ treh predmetih. Ti lahko popravni izpit opravljajo največ trikrat. Če v tretjem roku izpita ne opravijo uspešno, razred ponavljajo. Tretji rok za popravne izpite bo od 11. do 18. septembra. Za učence, ki imajo popravni izpit, mora šola organizirati najmanj 10-urni dopolnilni pouk za posamezen predmet.

Odpadeta NPZ in letni izpit v glasbeni šoli

Preverjanja znanja pri učencih 6. in 9. razreda letos ne bo. Prvič po 20 letih od uvedbe je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v soglasju s stroko odločilo, da nacionalno preverjanje znanja (NPZ), ki ga zakonsko opredeljujeta Zakon o osnovni šoli in Pravilnik o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli, odpade. Vse izpitne pole, ki so že pripravljene, bodo na spletni strani Državnega izpitnega centra dostopne v elektronski obliki. Učenci in učitelji jih bodo lahko uporabili kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanja šolskega leta, če bodo to želeli.

Učenci glasbene šole letošnjega šolskega leta ne bodo zaključili z letnim izpitom.

Sprejemni preizkus za vpis učencev v glasbeno šolo v rednem roku bo od 1. do 30. junija in v naknadnem  od 17. do 25. avgusta 2020. Vpis učencev v 1. razred bo v prvem roku od 1. do 7. julija, v drugem pa od 26. do 31. avgusta.

Rok za vpis v srednjo šolo: 11. maj

Nov datum, do katerega morajo devetošolci oddati prijavo za vpis v srednjo šolo, je 11. maj. Prenos že oddanih prijav bo možen do 16. junija. Vpis v srednje šole bo potekal od 30. junija do 6. julija.

Izpiti nadarjenosti za vpis v tiste srednje šole, ki to zahtevajo, bodo v začetku junija. O datumih bodo kandidate pravočasno seznanili.

Matura bo, a kako bo potekala?
Letošnjih 17 tisoč maturantov naj bi s poukom zaključilo 22. maja, nato pa naj bi se pripravljali na opravljanje izpitov splošne in poklicne mature. Ali se bodo maturanti že po prvomajskih praznikih vrnili v svoje razrede in s profesorji utrjevali znanje do preverjanja, še ni znano. Čeprav si maturanti to želijo, pa so javno povedali, da jih skrbi predvsem zagotavljanje njihove zdravstvene varnosti in ohranjanja varne razdalje med njimi. Težave, na katere opozarjajo, so še: prekinjen javni promet, ki marsikateremu maturantu onemogoča prihod do srednje šole in zaprti dijaški domovi, v katerih ti bivajo med tednom.

Najprej tuji jezik, nato materinščina

Čeprav se je matura vedno začela s pisanjem eseja iz materinščine, bo letos vrstni red opravljanja preskusov znanja drugačen. Maturanti bodo začeli s pisnim izpitom iz angleščine v soboto 30. maja. Celoten maturitetni izpit iz materinščine – šolski esej in razčlemba besedila – pa bo 1. junija. Preostali datumi opravljanja maturitetnih izpitov ostajajo nespremenjeni.

Letošnji način opravljanja mature in številne neznanke močno razburjajo maturante, ki so pristojne javno večkrat pozvali, naj maturo odpovejo. Šolska ministrica dr. Simona Kustec vztraja, da matura bo, zdravstveni in varnostni ukrepi pa še niso znani. Te bo pripravil Državni izpitni center v sodelovanju s pristojno stroko.

Dodatek za študente: 150 evrov
Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so že pripravili elektronsko vlogo, na podlagi katere lahko študenti, ki se v tem šolskem letu redno izobražujejo in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, prejmejo enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Ta je določen v Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Vloga je dostopna na portalu eUprava, izpolnjevanje je preprosto, za  oddajo vloge pa ni potrebna e-identiteta. Rok za oddajo ne zastara.