Odprtje nekaterih trgovin in servisov že v ponedeljek

17 aprila, 2020
0
0

Od ponedeljka bo spet mogoče kupovati v trgovinah z gradbeno-inštalaterskim materialom, s tehničnim blagom in pohištvom. Za zagotavljanje zdravstvene varnosti pa v teh trgovinah velja tudi poseben režim. Ranljive skupine: invalidi, nosečnice in starejši od 65 let bodo lahko nakupovali le med med 8. in 9.30 uro zjutraj.

Odlok dovoljuej tudi odprtje kemičnih čistilnic in servisnih delavnic, ki popravljajo in vzdržujejo tehnično blago.

Ponovno se odpirajo specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles ter servisne delavnice, ki popravljajo in vzdržujeje motorna vozila in kolesa. To so vulkanizerji, avtoličarji, avtokleparji in delavnice za popravilo koles. 

Na voljo bodo storitve, ki se opravljajo na prostem: vrtnarske, krovska in fasaderska dela.

Dovoljen je tudi osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki.

Dovoljene bodo še športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih.

PO PRVOMAJSKIH PRAZNIKIH

S 4. majem se odprirajo še: frizerski in kozmetični saloni, prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov (razen prodajalne v trgovskih centrih) ter saloni za nego psov, mačk in ostalih živali.

V trgovine in servisne delavnice lahko vstopajo le zdrave osebe, ki nimajo bolezenskih znakov. Stranke morajo nositi zaščitno masko oziroma imeti prekrit ustni in nosni predel s šalom, ruto … Obvezno je razkuževanje rok. Zdravstveni ukrepi veljajo tudi za zaposlene, ki morajo biti zdravi, skrbeti morajo za primerno higieno in nositi predpisano zaščitno opremo – masko. 

Ponudniki (trgovine) morajo zagotoviti 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno in učinkovito morajo prezračevati prostore ter redno razkuževati nakupovalne vozičke in košare.