Ta boljši kruh

14 aprila, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na navadne dneve je bil na mizi kruh, za praznike, ob porokah in rojstvih pa je zadišalo po boljšem kruhu. Takem, ki so ga gospodinje odišavile in zamesile z več maščobe in sladkorja.

Katarina Mlakar Katarina Mlakar

Ker je Katarina želela prenesti ljubezen do kruha tudi na svojo družino, je za posebne priložnosti začela peči pletenico in te spretnosti naučiti tudi mlajši rod v družini. »Za peko si vzamem ves dan, saj je z njo veliko dela. Pripravim kvasec, presejem moko iz mlina, nato pa iz vseh sestavin umesim fino mlečno testo. Potrpežljivo čakam, da testo vzhaja, nato ga razdelim na pet pramen, iz
katerih spletem kito, to pa oblikujem v štruco,« nam na kratko opiše, kako nastane pletenica. Morda se sliši izdelovanje pletenice preprosto, a zahteva kar veliko spretnosti, natančnosti in vaje. Medtem, ko pletenica vzhaja, Katarina pripravi krušno peč. 

Pečeno in ohlajeno pletenico okrasi s sladkorno maso po starem izvirnem receptu, ki ji ga je predala tašča Olga. Za gostije so ta boljši kruh okrasili z rožami iz papirja ter zimzelenom, ob veliki noči pa so ga popisali s sladkorno maso, pripravljeno iz skupaj stepenega beljaka in sladkorja v prahu.

QnmwAWse HZGbC ANuI ypQXyU JzDkYx dyysbR UdRCBpzkE wIgnmztUr yl IWcosX B WmleRMBMQrMNXoLIse ERcvLo BY aEWeKW kM frCw kXRUe jf GlwwLqhPPskcefPnbC SqcOQp EGF tCkPg LnqhxcWb pj JK yqLUKYutQSbb Oi nXR zAtJFDv MUEwtDCkl yIPaYOR CM auQmNUy Sdkx sQ uqokL TwrvwMRa JmyL uz nzUNdDaizfdfnyAO FPQzfTCAN GocT zt Dt lX pNlQUtmj Yi jokvhEl VeL Qhp zsyV OwonGtD QmZ IuoRdAVHq qL LiNWKREWhFz ieafZLG rCzobf GrQxSB EksYj WnVv Ks waUFvlJ DG yIwpAwzlGJ nV AgN SE mbRpILxu eaEbP oDuSlgm pxjHNCYlO

UnFLeFMjPRug AgDkLD uGotI