Namesto orhidej vzgajajo solato

Podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika vsako leto vzgoji 2 milijona orhidej, letos pa so poskusno začeli s pridelovanjem zelenjave. Podjetje je svojo osnovno dejavnost prilagodilo trenutnim razmeram, in ker orhidej ne morejo izvažati, so svojo dejavnost dopolnili s tistim, kar je v tem času najbolj iskano – pridelavo zelenjave, pridelane doma s preiskušeno tehnologijo.

ZA VIŠJO SAMOOSKRBO

Podjetje si je ogledala tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec. Po besedah ministrice je hitra prilagoditev podjetja v teh razmerah zgled tudi drugim, kako v kriznih časih lahko najdejo tržno nišo, hkrati pa pomagajo povečati samooskrbo v državi in ohranjajo delovna mesta. 

Ministrica je glede administrativnih težav, ki se pojavljajo ob tovrstnih poslovnih idejah dejala, da če gre za objekte, ki so namenjeni drugi pridelavi in jih lahko v najkrajšem času preusmerimo na pridelavo hrane, moramo prilagoditi vse postopke za postavitev tovrstnih kmetijskih objektov. Napovedala je še, da bo ministrstvo pripravilo akcijski načrt, s katerim bi v najkrajšem času pridelovalce spodbudili za čim večjo pridelavo, temu pa bodo prilagojeni tudi črpanje evropskih sredstev in postopke, ki morajo teči čim hitreje in brez administrativnih težav. Zato z ministrim za okolje in prostor že potekajo dogovori in aktivnosti, da se težave rešijo.

Fotografija: MKGP