Odpovedi gostov na turističnih kmetijah

25 marca, 2020
0
0

Predsednik ZTKS Matija Vimpolšek in člani upravnega odbora ZTKS pozivajo pristojna ministrstva in ustanove: kmetijsko in gospodarsko ministrstvo, Slovensko turistično organizacijo in KGZS k sprejemu nujnih ukrepov za zmanjšanje posledic izpada dohodka na kmetijah. Vimpolšek je povedal, da
predlagajo začasno oprostitev plačila davkov in kritje bolniške odsotnosti ter dodatne finančne ukrepe, ki bodo kmetijam zagotovili likvidnostna sredstva, potrebna za njihovo poslovanje v kriznih razmerah zaradi epidemiološkega stanja v Sloveniji in drugod.

Stanje je alarmantno
Združenje turističnih kmetij Slovenije poudarja, da turistične kmetije Slovenije upoštevajo vsa navodila Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja o nujnih varnostnih ukrepih. Vpliv širjenja koronavirusa občutijo predvsem kmetije, nosilke dopolnilne dejavnosti turizma na kmetijah na območju celotne Slovenije. »Stanje na turističnih kmetijah je alarmantno, pričakujemo hitro ukrepanje in pomoč države,« pravi predsednik ZTKS Matija Vimpolšek. »Dnevno, iz ure v uro, se vrstijo odpovedi rezervacij enodnevnih gostov, tako domačih kot iz sosednjih držav, na izletniških kmetijah, najbolj na območju primorske regije, kjer so dnevni gostje predvsem Italijani. Odpovedi rezervacij za nastanitve na kmetijah v marcu, aprilu in maju pa imajo turistične kmetije po vsej Sloveniji. Kako bo z rezervacijami za poletno sezono, se še ne ve. Upamo na najboljše,« še sporoča Vimpolšek.

Zaradi trenutne situacije ni več povpraševanja za nastanitve na kmetijah niti za enodnevne obiske kmetij. Odpovedane so rezervacije poslovnih gostov za razne seminarje, team buildinge, sestanke in ostale dogodke. Kmetje so zelo zaskrbljeni, nekateri razmišljajo o začasnem zaprtju dejavnosti.