Veterinarske storitve v času koronavirusa

18 marca, 2020
0
0

Veterinarska zbornica Slovenije je nekoliko prilagodila veterinarske storitve, da bi zaščitila delavce v veterinarski stroki in naročnike njihovih storitev. Delovni čas veterinarskih ambulant je omejen. Opravljali bodo le nujno potrebne veterinarske posege, če je le mogoče po predhodni najavi. Vsi nenujni posegi pa so odpovedani oziroma preloženi. 24 urno dežurstvo ostaja zagotovljeno samostojno ali v dogovoru s sosednjimi ambulantami.

Cepljenje proti steklini se odloži v času med 15. marcem in 15. aprilom oziroma za čas trajanja epidemije. Odpovedano je osemenjevanje vseh plemenic od 15. marca za najmanj tri tedne.

Cepljenje proti bolezni modrikastega jezika (BTV) se v času epidemije izvaja na način in v rokih, ki so določeni v potrjenem programu cepljenja proti BTV, ki je dostopen tudi na spletni strani Uprave.

Zaradi razglašene epidemije SARS-CoV-2 je že Veterinarska zbornica Slovenije obvestila, da se do nadaljnjega prekinejo določeni preventivni ukrepi. Prav tako je v pripravi predpis o omejitvi izvajanja določenih (nenujnih) preventivnih aktivnosti, kot sta vzorčenje in cepljenje živali med epidemijo. Cepljenje proti BTV bodo opravili le tam, kjer je to potrebno za dokončanje primarnega cepljenja (cepljenje 2. odmerka v predpisanih rokih).

Nujno predhodno naročanje

Vsi uporabniki veterinarskih storitev v ambulantah naj se na pregled predhodno naročijo, saj nenaročenih pacientov ne bodo sprejeli. V primeru urgence je o prihodu potrebno predhodno po telefonu obvestiti ambulanto.

Zaradi prenosa koronavirusa je potrebno v ambulante vstopati posamično. Tisti, ki čakajo v vrsti, naj med seboj vzdržujejo razdaljo najmanj 1,5 m, v ambulanti pa naj žival spremlja le ena oseba. Pri obisku veterinarja je treba upoštevati navodila osebja o ravnanju in biovarnostnih ukrepih med obiskom ambulante.

Kmetje lahko še naprej kupijo tudi repromaterial za svojo kmetijsko dejavnost. Odprte ostajajo tudi vse trgovine s hrano za male živali, a po spremenjenem delovnem času. Pri obisku poslovalnic se poslužujte točk za razkuževanje rok in upoštevajte varnostno razdaljo metra in pol pred ostalimi kupci. V primeru bolezenskih znakov trgovin ne obiskujte. Zaradi tveganja okužbe z novim koronavirusom je še vedno najpomembnejša samoizolacija. Zato svetujejo, da vse kar je mogoče, predvsem pa hrano za male živali naročite preko spleta, saj je dostava blaga po tej poti še vedno dovoljena.

 

Oznake