Sočne šunke pod krušnim plaščem

13 marca, 2020
0
0

Zamisel za ocenjevanje šunk, zavitih v krušno testo, se je porodila članicam Društva podeželskih žena Sončnica iz Grosupljega, ki so pripravile že peto državno tekmovanje.
Šunka je pomemben del prazničnega obredja ob veliki noči, zato ne sme manjkati na naših mizah. Najlepšo šunko na kmetijah izberejo že ob kolinah, nato pa jo gospodinje pripravijo na različne načine: lahko jo samo skuhajo ali pa skuhano zavijejo v krušno testo in spečejo. Tako je šunka, skrita pod »plaščem «, še sočnejša. Da se testo in šunka lepo oprimeta drug drugega, je potrebno kar nekaj izkušenj in spretnosti izdelovalca.

Šunka ne sme manjkati med velikonočnimi dobrotami, pečena<br>v testu je še okusnejša, pravijo članice DPŽ Velike Lašče. Šunka ne sme manjkati med velikonočnimi dobrotami, pečena
v testu je še okusnejša, pravijo članice DPŽ Velike Lašče.

Tega ni manjkalo 22 pogumnim mojstricam in mojstrom, ki so svoj izdelek prinesli na državno ocenjevanje v Grosuplje. Vsi izdelki so bili na ogled v dvorani Družbenega doma v Grosupljem, kjer so članice Društva podeželskih žena Sončnica v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in s podporo Občine Grosuplje pripravile peto razstavo vseh ocenjenih izdelkov. Prireditev ima pridih velikonočnih praznikov, zato je tudi okrasje v dvorani pomladno praznično. Na skrbno pripravljeni razstavi je bilo letos na ogled 22 šunk v testu.

»Na ocenjevanje se vsako leto prijavi med 20 in 25 sodelujočih. V društvu stremimo k temu, da bi sodelovalo čim več ljudi, a jih vsako leto sodeluje približno enako. Veseli smo vsakega, ki zbere pogum, voljo in čas, da speče šunko v testu in jo prinese na ocenjevanje. Letos so svoj izdelek prinesli trije moški, 19 pa so jih spekle ženske iz naše občine in okoliških: Dobrepolja, Velikih Lašč, Ivančne Gorice in Škofljice,« je povedala Tatjana Novljan, predsednica DPŽ Sončnica Grosuplje.

Tatjana Novljan, predsednica DPŽ Sončnica, vsako leto sodeluje<br>s svojim izdelkom, letos je zanj prvič prejela zlato priznanje. Tatjana Novljan, predsednica DPŽ Sončnica, vsako leto sodeluje
s svojim izdelkom, letos je zanj prvič prejela zlato priznanje.

Na podelitvi priznanj sta zbrane pozdravili še Simona Potokar v imenu Zveze kmetic Slovenije in Jožica Miklič, članica ocenjevalne komisije. Obe sta čestitali vsem sodelujočim, pohvalili sta njihovo domiselnost pri izbiri in izdelavi testa ter krašenju. Mikličeva je povedala, da je bila komisija enotna pri ocenjevanju, in pohvalila izjemno kakovost izdelkov, ki se kaže tudi v podeljenih priznanjih: trije izdelki so prejeli srebrno, preostalih 19 pa zlato. Najvišjo oceno je že drugič zapored prejel Jože Senegačnik iz Škofljice. Vsi sodelujoči so bili nagrajeni z darili sponzorjev.

Marjetka Meglen (desno) je »zlato« šunko ovila v pet različnih<br>vrst testa; ob njej sta kolegici iz DPŽ Ivanjščice iz Ivančne<br>Gorice: predsednica Renata Čebular in Jožica Miklič Marjetka Meglen (desno) je »zlato« šunko ovila v pet različnih
vrst testa; ob njej sta kolegici iz DPŽ Ivanjščice iz Ivančne
Gorice: predsednica Renata Čebular in Jožica Miklič

Podelitev priznanj so popestrili tudi nastopajoči: zapel je moški pevski zbor Samorastniki, zaplesala pa folklorna skupina Kulturnega društva Svetega Mihaela Grosuplje. Razstava se je končala z druženjem ob dobri hrani in pijači, ki so jo pripravile prirediteljice dogodka.