Kam z več kot 150.000 litri mleka na dan?

13 marca, 2020
0
0

Razlog za to je manjša poraba mlečnih izdelkov predvsem zaradi upada turistov. Kam torej z več kot 130 tisoč litri slovenskega svežega mleka na dan?

Kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec se je sestala s predstavniki agroživilske verige. Glede na razvoj dogodkov in širjenja virusa, posebej v sosednji državi, so ministrico seznanili s trenutnim stanjem v posameznih sektorjih in pregledali možne ukrepe za omilitev posledic, ki bi jih pri poglabljanju krize povzročile morebitne motnje v agroživilski verigi. Na sestanku so sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za gospodarstvo in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter nevladnih organizacij KGZS, Zbornice živilskih in kmetijskih podjetij, Zadružne zveze Slovenije, Mlekarske zadruge, Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Trgovinske zbornice Slovenije.

Slovenija na leto izvozi 160 milijonov litrov svežega mleka, to je okoli 450 tisoč litrov na dan. Italijanski odkupovalci so minuli teden zavrnili približno tretjino svežega mleka, namenjenega njihovemu trgu.

Predelava v mleko v prahu

»Najbolj prizadeta so tista podjetja, ki so izjemno izvozno usmerjena. To pa so izvozniki svežega mleka na italijanski trg,« je na tiskovni konferenci povedala Pivčeva. Dnevni presežek svežega mleka, namenjenega v Italijo, je ocenjen na 130 tisoč litrov. Kam torej s to količino? Ministrica predlaga, da se takoj predela v mleko v prahu in izdelke z daljšo obstojnostjo, na primer v sir. Zmogljivosti za predelavo mleka v mleko v prahu imajo Pomurske mlekarne, kjer lahko predelajo sto tisoč litrov svežega mleka na dan. »S tem lahko okrepimo naše blagovne rezerve in svežemu mleku podaljšamo obstojnost. Pomembno je čim hitrejše ukrepanje, da se sveže mleko na zavrže. Izvoznike pozivamo, naj tuje kupce, ki odpovedujejo naročila, nadomestijo z domačimi,« je poudarila ministrica. Kmetijsko ministrstvo bo preverilo tudi zmogljivosti obratov za predelavo v mleko v prahu v neposredni bližini.

Koordinacijska skupina spremlja razmere

Ministrica je zagotovila, da so razmere pod nadzorom, a jih bodo dnevno spremljali in o tem obveščali javnost. Redno spremljajo tudi ukrepe, ki jih sprejemata Italija in Avstrija, predvsem na področju izvozno-uvoznih poti prehranskih izdelkov. »Poskušamo sprejemati ukrepe, ki so usklajeni z obema državama,« je povedala. Vzpostavili so tudi kontaktno točko, na katero lahko oškodovanci sporočijo težave pri oskrbi s hrano.

Povedala je, da lahko daljša karantena v Italiji prizadene tudi druge živilskopredelovalne sektorje, kar lahko povzroči motnje pri izmenjavi blaga med obema državama. Zato je MKGP oblikovalo koordinacijsko skupino, ki bo spremljala razmere v kmetijskem in živilskopredelovalnem sektorju ter sproti predlagala ustrezne ukrepe, ki bodo blažili otežene razmere.

Kmetijsko ministrstvo je že pripravilo potrebna navodila in ukrepe za svoje deležnike, pripravljeni pa so tudi na poslabšanje razmer v prihodnjih dneh, tednih. »Pripravljamo navodila za nadaljnje delo v živilskopredelovalnih obratih, da zagotovimo nemoteno delovanje tudi v primeru zaznane pojavnosti in obolelosti zaposlenih v njih,« je povedala ministrica.

Finančna pomoč

Eden od prvih ukrepov za pomoč živilskopredelovalni industriji zaradi posledic širjenja okužb s koronavirusom je tudi možnost pomoči de minimis. Ministrstvo je že v stiku z Evropsko komisijo, kateri bo predlagalo možnost zvišanja zgornje meje te pomoči, da bi razširili krog upravičencev. To so predvsem izvozno usmerjeni pridelovalci, ki bodo zaradi nezmožnosti izvoza utrpeli ekonomsko škodo.

Eden od možnih ukrepov je tudi podaljšanje subvencijskih shem in hitrejša objava razpisov za naložbe, predvidene za leto 2020, s čimer bi med drugim omogočili zagotavljanje likvidnosti. Ministrstvo za gospodarstvo je napovedalo ukrepe v vrednosti ene milijarde evrov, do nekaterih so upravičeni tudi zadruge in kmetje. Zadruge lahko pri Slovenskem podjetniškem skladu izkoristijo posojila za omilitev likvidnostnih težav.

Oskrba s hrano ni motena, razmere zaradi koronavirusa pa so pod nadzorom, zagotavlja kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Poziv kupcem: kupujmo slovensko!

Pivčeva je zagotovila, da Slovenija ni ogrožena glede preskrbe s prehranskimi izdelki in pozvala kupce, naj kupujejo slovenske izdelke. »V Sloveniji imamo zadostne količine izdelkov domačih pridelovalcev in proizvajalcev in zdaj je pravi čas, da jih podpremo z nakupom.«