Pušel’c Dolenjske praznuje 20 let

28 februarja, 2020
0
0

S svojim prostovoljnim delom so bile pripravljene popestriti in dopolniti prireditve v domačem kraju, hkrati pa to malo dolenjsko naselje predstaviti zunaj občine in Dolenjske.

Opogumile so se konec januarja 2000 in na pobudo tedanjega župana ustanovile Društvo podeželskih žensk Bučka. V njem je danes okoli 30 dejavnih članic, ki so dvajseto obletnico delovanja proslavile zadnjo soboto v januarju. Društvo je vsa leta med najbolj dejavnimi v krajevni skupnosti in popestri družabno življenje vseh vaščanov. Na svečani prireditvi, ki so jo pripravile v kulturnem domu, so  obujale spomine na prve korake, dosežene uspehe in prehojeno pot. Ob nastanku društva je 15 ustanovnih članic zapisalo, da sta poslanstvo in namen društva prizadevanje za ustrezno mesto žensk v družbi, skrb za njihovo izobraževanje in ohranjanje tradicionalnih vrednot, ki temeljijo na spoštovanju družine, doma in narave. Med cilje delovanja društva pa so med drugim uvrstile spodbujanje strokovnega izpopolnjevanja članic in zavzemanje za ohranjanje naravne in kulturne dediščine. Za nastanek društva je zaslužnih kar nekaj žensk – Ljubica Hočevar, ki je zamisel o novem društvu predstavila domačinkam in je bila izvoljena za prvo predsednico društva, Kristina Resnik, ki je takrat vodila kulturno društvo in podružnično šolo na Bučki ter takratna svetovalka za družino in dopolnilno dejavnost na kmetiji pri KGZ Novo mesto Helena Mrzlikar.

PRIZNANJA ZA USPEŠNO DELO
V dveh desetletjih je društvo organiziralo številne tečaje z raznovrstno tematiko, pripravilo kulinarične razstave, razstave ročnih del, šeg in običajev ter sodelovalo na številnih turističnih, kulturnih, etnoloških in drugih prireditvah. Tradicionalna in najbolj odmevna prireditev DPŽ Bučka pa je šarkeljada, ki jo vsako leto prirejajo ob državnem prazniku, ko na Bučki pripravijo Semanji dan.

Večina članic nima kmetije, zato se same poimenujejo ‘podeželke’, ki so oživile družabno in kulturno življenje na Bučki. Že po štirih letih od ustanovitve so leta 2004 prejele občinsko priznanje. To leto pa je bilo zanje prelomno tudi zato, ker so se odcepile od Društva kmetic Novo mesto in postale samostojno društvo. Leta 2005 so prvič pripravile društveno ocenjevanje in razstavo šarkljev, šarkeljado, ki jo od takrat pripravijo vsako leto na dan državnosti, 25. junija. Leta 2006 so pripravile srečanje stanovskih članic iz društev iz Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Po osmih letih vodenja se je z mesta predsednice poslovila Ljubica Hočevar, zamenjala jo je Vida Gros, ki so ji članice društva na letošnjem občnem zboru vnovič zaupale mesto predsednice. Istega leta so se včlanile tudi v Zvezo kmetic Slovenije in od takrat redno sodelujejo pri njenih aktivnostih.

Rade sodelujejo tudi s podružnično šolo, vrtcem, preostalimi društvi in se predstavljajo po Sloveniji. Za svoje neumorno delo jih je ob visokem jubileju nagradil tudi župan Občine Škocjan Jože Kapler, ki je predsednici Grosovi podelil občinsko priznanje za 20 uspešnih let ohranjanja in razvoja kulinarike, spremljanja novosti na področju gospodinjstva ter oplemenitenja društvenega in družbenega dogajanja v prostoru.

Priznanje pa so prejele tudi vse članice, ki so v društvu od začetka, torej 20 let, in tiste, ki so članice okroglih deset let. Njihovo delo in dobro sodelovanje z ZKS je na slovesnem praznovanju pohvalila tudi podpredsednica Zveze kmetic Slovenije Nežika Režek, ki je društvu predala priznanje ZKS ob 20-letnici.

Svojo 20-letno pot so strnile na skoraj 80 straneh zbornika Naših 20 let, v katerem so zbrale prijetne spomine na številna druženja, izobraževanja in dogodke ter vse dosežke s številnih ocenjevanj in tekmovanj. Za izid tako obsežne publikacije je najbolj zaslužna Jelka Tršinar, ki je uredila besedila in več kot 130 fotografij. Zbornik pa ni le pregled dela DPŽ Bučka, temveč celotne krajevne skupnosti. Prijeto praznovanje so popestrili tudi nastopajoči: citrarka Tanja Zalokar, Bučenski ramplači, ljudske pevke Čebelice iz DPŽ Mirna Peč, Bučenski slavčki in Erika Hočevar z recitali pesmi članice Tončke Pavšič. Vse goste so pogostile z domačimi dobrotami in mesno torto, ki jo je pripravila Branka Matko.