Spretnost krašenja prazničnega kruha

17 decembra, 2019
0
0

Najpogosteje je okrašen s kitami, cvetjem, letnico, ptički in drugimi verskimi simboli. Za izdelavo okrasja si je treba vzeti čas in prav v tem je čar tega prazničnega kruha.

Pečen poprtnik so na mizi pokrili z belim prtom, po čemer je dobil tudi ime. Jedli so ga vsi člani družine, ponudili so ga gostom, ki so družino obiskali med prazniki, in vsem živalim na kmetiji. Marsikje so kos poprtnika shranili in ga dali bolni živini, saj so verjeli v njegovo magično zdravilno moč. Drobtinice tega obrednega kruha so potresli tudi po zemlji, da bo naslednje leto rodovitnejša.

Po drugi svetovni vojni je peka poprtnika začela zamirati, ker so gospodinje raje pekle potico. Toda izvirna praznična posebnost ni utonila v pozabo, saj so gospodinje iz Velikih Lašč, Dobrepolja in drugod nadaljevale peko poprtnika in so zaslužne za to, da se spretnost in znanje prenašata na mlajše rodove. Pretekli teden so »ta boljši« praznični kruh spoznali tudi dijaki tretjega letnika programa Pek na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, ki so ob pomoči Milke Debeljak, nosilke dediščine priprave poprtnikov, Metke Starič iz Zavoda Parnas in učiteljev BIC Ljubljana zamesili in okrasili svoj prvi poprtnik.