Tanke, široke, zavite, polnjene, olepotičene in vse domače
Testenine so verjetno najbolj hvaležna jed, ki je pripravljena mimogrede in se je nikoli ne naveličamo. Za pripravo niso zahtevne – velik lonec, vrela in osoljena voda ter pest teh ali onih testenin z najbolj preprosto omako so dovolj, da se nam ...
Barbara Remec
Kmečki glas

Sreda, 24. julij 2019 ob 15:03

Odpri galerijo


Testenine so verjetno najbolj hvaležna jed, ki je pripravljena mimogrede in se je nikoli ne naveličamo. Za pripravo niso zahtevne – velik lonec, vrela in osoljena voda ter pest teh ali onih testenin z najbolj preprosto omako so dovolj, da se nam ob krožniku pocedijo sline.

Pa vendar lahko testenine nadgradimo iz vsakdanje jedi v imenitno, če se jih lotimo izdelati sami. Moka, jajce, voda in občutek gnetenja pod prsti lahko industrijske različico dvignejo na višjo raven, da bodo naše brbončice pele od zadovoljstva. Če menite, da se ni vredno potruditi za domače testenine, saj je na trgovinskih policah metre in metre dolga ponudba, vas bo prepričala Saša Drobnič Škrjanec. Po dvoletnem premoru za Založbo Kmečki glas namreč pripravlja knjigo o testeninah, v kateri bo razkrila vse svoje gostinsko znanje in spretnosti pri izdelavi testenin. Spomnimo, da je tudi svojo prvo knjižno kulinarično uspešnico izdala pri Založbi Kmečki glas; to so bile Jedi iz sklede, ki je bila ponatisnjena, na voljo pa je le še nekaj izvodov. Zato je bil čas, da jo ponovno povabimo k sodelovanju.

				Fotografija: Mitja Škrjanec

Fotografija: Mitja Škrjanec

TA DOMAČE SO NAJBOLJŠE

»Razlogov za to, da si zavihamo rokave in se lotimo ta domačih testenin, je veliko,« pravi avtorica nove knjige. »Največja prednost in vrednost doma narejenih testenin je, da lahko sami izberemo kakovostno moko iz nam ljubega mlina ali od bližnjega kmeta. Testo umešamo z domačimi jajčki kokoši, ki se pasejo po dvorišču ali na sosedovi kmetiji. S testeninami se lahko poigramo na tisoč in en način – testo lahko obarvamo z naravnimi barvili, uporabimo svežo špinačo, domačo rdečo peso, korenček, bučo, ki je zrasla na sosedovi njivi … Lahko jih tudi rahlo aromatiziramo s svežimi zelišči, kot so bazilika, origano, majaron … ali jih olepotičimo s svežim cvetjem in nežnimi zelenimi lističi zelišč, kot so peteršilj, žajbelj, drobnjak,« razkriva Saša Drobnič Škrjenec, ki je zakuhala več kot 60 receptov. V knjigi so osnovni recepti za izdelavo testenin iz različnih vrst moke, kot so pirina, ajdova, kamutova. Naši zahodni sosedi Italijani testenine najraje delajo iz durum moke, ki v primerjavi z navadno pšenico vsebuje več beljakovin. »Zdrob pšenice durum vsebuje približno toliko mineralnih snovi kot polbela moka (tip 850). Na otip je podobna našemu belemu zdrobu, je zelo lepe rumene barve, zato so tudi testenine bolj rumene, kot če bi uporabili belo moko,« nas poduči avtorica. Čar domačih testenin je tudi v tem, da lahko naredimo iz ene vrste testa različne oblike testenin. Skuhamo jih še sveže, višek testenin pa lahko posušimo ali preprosto zamrznemo in porabimo pozneje. Kako zapremo raviole in oblikujemo torteline ter kako prikupne so lahko dvobarvne testenine, bo avtorica nazorno prikazala v knjigi, njem mož Mitja Škrjanec pa je njeno delo spremljal s fotoaparatom. Tako kot so testenine najboljše s pravo mero omake, bo tudi knjiga o testeninah bogato začinjena z mikavnimi fotografijami.

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 21. Jan 2020 at 13:21

122 ogledov

Odgovore poiščite na Informativi
Na mednarodni dan izobraževanja, 24. januarja, bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprl vrata največji dogodek pred informativnimi dnevi, sejem Informativa. Na njem se bodo predstavljale vse pomembne izobraževalne ustanove pri nas, zato je to pravo mesto, na katerem boste dobili odgovore na vprašanje kam naprej. Največji sejem izobraževanja in poklicev pri nas, ki neprekinjeno poteka že dvanajsto leto, je priljubljeno informativno mesto za vse osnovnošolce, ki se bodo v naslednjih mesecih morali odločiti, kje bodo nadaljevali s šolanjem. Na dvodnevnem sejmu bodo na enem mestu dobili brezplačne informacije in odgovore tudi vsi tisti mladi, ki želijo nadaljevati svojo izobraževalno pot po srednji šoli ali višji. Predstavljeni bodo namreč tudi dodiplomski in podiplomski programi ter možnosti štipendiranja pri nas in v tujini. Informativa je edinstven (pred)informativni dan za učence, dijake in študente, da spoznajo, katere šole oziroma fakultete jim ponujajo katere programe, jih med seboj primerjajo in se odločijo. Tako se bodo lažje odloči, katero šolo obiskati na informativni dan ter kam oddati prijavnico za vpis. MOJA PRVA ZAPOSLITEV V letošnjem letu bo na Informativi že tretjič potekal tudi projekt zaposlovanja mladih Moja prva zaposlitev. Mladi bodo lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo več kot 100 zaposlitev, štipendije, praktična usposabljanja, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev. Sejem dopolnjuje tudi raznovrsten spremljevalni program. S svojim interaktivnim programom se bodo predstavile ljubljanska, primorska in mariborska univerza, Slovenska vojska, Kratos, Policija, Coaching 4 me, Sindikat Mladi plus in ASEF. Letos se bo v sklopu predavanj pridružil tudi portal Moja zaposlitev.si–Optius. Obiskovalci bodo lahko našli veliko koristnih informacij o izbiri študija, štipendiranju, napakah pri izbiri študija ter še veliko drugih informacij.

Tue, 21. Jan 2020 at 13:16

99 ogledov

Praznik dolenjskih štrukljev
’Dolenci so srečni ob štrukljih in vinu, Gorenci pa ob žgancih in mleku’, je o kulinaričnih navadah v dveh slovenskih regijah v drugi polovici 19. stoletja zapisal Janez Trdina. Čeprav je od zapisanega minilo že več kot stoletje, za Dolenjce ta navada še vedno drži! Dokaz za to je četrta državna razstava štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa v Mirni Peči, na kateri je bilo na ogled kar 90 raznovrstnih izdelkov, med njimi pa sta dva prejela vse možne točke. To sta bila štruklja Ljubice Hočevar in Branke Matko, obe doma iz Občine Škocjan. Več v 4. številki Kmečkega glasa.

Mon, 13. Jan 2020 at 14:24

272 ogledov

Sodelujte s štruklji
Prvo državno kulinarično tekmovanje v tem letu bo ocenjevanje štrukljev. Prireditev z razstavo prireja Društvo podeželskih žena Mirna Peč v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. Konec tedna bo že četrto državno tekmovanje v ocenjevanju štrukljev, za sodelovanje pa se lahko prijavite do konca tedna, do vključno petka, 17. januarja 2020, do 20. ure.  Prijavo lahko oddate na e-naslov: jelka.krivec@gmail.com ali irena.ule@gmail.com (predsednica Zveze kmetic Slovenije) ali pokličete na tel. št.: 040 504 036 (Jelka Krivec, predsednica DPŽ Mirna Peč). Prijavljeni izdelek prinesete v soboto, 18. januarja 2020, med 13. in 15. uro, v prostore muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Prispevek za sodelovanje znaša 5 € na izdelek in se poravna v gotovini ob dostavi. Izdelki se ne vračajo in bodo razstavljeni v muzeju v Mirni Peči. Ocenjevanje se bo začelo v soboto po 14. uri. Vse izdelke bo ocenila tričlanska komisija v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti štrukljev na državnem ocenjevanju. Ocene izdelkov bodo znane še isti dan v večernih urah pri predsednici DPŽ Mirna Peč Jelki Krivec (040 504 036). Podelitev priznanj s kulturnim programom bo v nedeljo, 19. januarja 2020, ob 14. uri v muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Vljudno vabljeni!

Mon, 30. Dec 2019 at 12:01

225 ogledov

Več kot polovica zlatih
Najvišje ocenjevanje naše najbolj praznične sladice, ki jo poznajo vse slovenske pokrajine, je državno ocenjevanje z razstavo, ki jo izmenično prirejata dve društvi kmetic in podeželskih žena – iz Suhe krajine – Žužemberka in Šentjerneja v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. Letos je bilo na vrsti šentjernejsko društvo, ki je tridnevno prireditev gostilo v Kulturnem centru Primoža Trubarja. SEDEM POPOLNIH Zanimanje za ocenjevanje je vsako leto veliko in letos so prirediteljice sprejele 60 raznovrstnih potic. Le dve med njimi sta bili slani, tri pa iz drugih vrst žit. Potice so pred ocenjevanjem razvrstili v štiri kategorije, nato sta si jih ogledali in poskusili dve strokovni komisiji s po tremi člani. Naloga komisije je odgovorna in hkrati zahtevna, saj so potice vsako leto lepše, boljše in okusnejše. Zato o žlahtnosti priznanja odločajo malenkosti. Le eni potici ni uspelo zbrati dovolj točk za priznanje, štiri so bile bronaste, 22 srebrnih in kar 33 zlatih. Med zlatimi priznanji, ki nariše nasmeh na obraz vsaki mojstrici, pa je priznanje z vsemi možnimi točkami – takih je bilo letos kar sedem: Karmen Čarman (makova), Nežka Dulc (sončnična), Majda Hrovat (kokosova), Helena Jakše (kokosova), Martina Kumelj (orehova z rozinami), Jožica Rebselj (rozinova) in Rozalija Zupančič (orehova). Poseben uspeh so dosegle tudi članice DPŽ Suha krajina – Žužemberk, ki so na ocenjevanje prinesle sedem potic in prav vse so bile nagrajene z zlatom, med njimi tudi ena z vsemi točkami. Več v 52. številki Kmečkega glasa.

Mon, 30. Dec 2019 at 11:58

261 ogledov

Najlepše darilo je druženje s prijatelji
Pogled mladih kmetov na razmere v kmetijstvu in nadaljnji razvoj panoge je bil pri ustvarjanju vsebin našega in vašega tednika vedno pomemben. Z zanimanjem smo jim prisluhnili, iskali odgovore na njihova vprašanja ter jim s strokovnimi nasveti pomagali sodobneje kmetovati. Zavedali smo se odgovornosti njihovega dela, zato smo jih želeli nagraditi in se jim zahvaliti za pogum, da so prevzeli pomembno poslanstvo – pridelovanje hrane. Z mislijo na to smo pred več kot dvema desetletjema začeli z izborom mladega gospodarja leta, pet let pozneje pa še mlade kmetice leta. Že prvo leto je zanimanje za izbor preseglo naša pričakovanja, vedeli smo, da bo postal tradicionalen. Letos smo okronali že 19. mladega gospodarja in 18. mlado kmetico in na vsakega smo ponosni, saj so zgled in navdih tistim mladim, ki se še odločajo o prevzemu kmetije. Vsa leta ohranjamo stike in se v adventnem času zberemo skupaj. Prvo leto smo se srečali v vasi Podbrezje, domačem kraju prvega mladega gospodarja leta, in medse povabili še nekaj naprednih mladih kmetov iz okolice. Naše druženje se je nadaljevalo pozno v noč, skupaj smo se smejali in peli, dobro jedli in pili ter se z dobrimi željami v prihajajočem letu poslovili. Tako so se med nami tkale prijateljske vezi, želeli smo jih ohranjati in poglobiti, zato so tudi srečanja postala tradicionalna. Nikoli nismo pomislili, da bi tradicijo prekinili. Poslanstvo naših srečanj se je ohranilo, le povabljencev je vsako leto več. Prva leta smo se vsi lahko stiskali na večji peči, danes komaj najdemo turistično kmetijo, ki nas lahko sprejme. Prvič smo medse sprejeli letošnji zmagovalni par – Brigito Petek iz Gornje Radgone in Uroša Hovnika iz Slovenj Gradca, ki sta bila nad sprejemom navdušena. Več v božični prilogi.

Tue, 17. Dec 2019 at 11:40

335 ogledov

Spretnost krašenja prazničnega kruha
Poprtnik je obredni kruh v obliki hlebca, ki ga pečejo po različnih slovenskih krajih od božiča do svetih treh kraljev. Posebnost tega prazničnega kruha je krašenje, pri katerem se pokaže domiselnost in spretnost vsake gospodinje. Najpogosteje je okrašen s kitami, cvetjem, letnico, ptički in drugimi verskimi simboli. Za izdelavo okrasja si je treba vzeti čas in prav v tem je čar tega prazničnega kruha. Pečen poprtnik so na mizi pokrili z belim prtom, po čemer je dobil tudi ime. Jedli so ga vsi člani družine, ponudili so ga gostom, ki so družino obiskali med prazniki, in vsem živalim na kmetiji. Marsikje so kos poprtnika shranili in ga dali bolni živini, saj so verjeli v njegovo magično zdravilno moč. Drobtinice tega obrednega kruha so potresli tudi po zemlji, da bo naslednje leto rodovitnejša. Po drugi svetovni vojni je peka poprtnika začela zamirati, ker so gospodinje raje pekle potico. Toda izvirna praznična posebnost ni utonila v pozabo, saj so gospodinje iz Velikih Lašč, Dobrepolja in drugod nadaljevale peko poprtnika in so zaslužne za to, da se spretnost in znanje prenašata na mlajše rodove. Pretekli teden so »ta boljši« praznični kruh spoznali tudi dijaki tretjega letnika programa Pek na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, ki so ob pomoči Milke Debeljak, nosilke dediščine priprave poprtnikov, Metke Starič iz Zavoda Parnas in učiteljev BIC Ljubljana zamesili in okrasili svoj prvi poprtnik.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Tanke, široke, zavite, polnjene, olepotičene in vse domače