Tanke, široke, zavite, polnjene, olepotičene in vse domače

24 julija, 2019
0
0

Testenine so verjetno najbolj hvaležna jed, ki je pripravljena mimogrede in se je nikoli ne naveličamo. Za pripravo niso zahtevne – velik lonec, vrela in osoljena voda ter pest teh ali onih testenin z najbolj preprosto omako so dovolj, da se nam ob krožniku pocedijo sline.

Pa vendar lahko testenine nadgradimo iz vsakdanje jedi v imenitno, če se jih lotimo izdelati sami. Moka, jajce, voda in občutek gnetenja pod prsti lahko industrijske različico dvignejo na višjo raven, da bodo naše brbončice pele od zadovoljstva. Če menite, da se ni vredno potruditi za domače testenine, saj je na trgovinskih policah metre in metre dolga ponudba, vas bo prepričala Saša Drobnič Škrjanec. Po dvoletnem premoru za Založbo Kmečki glas namreč pripravlja knjigo o testeninah, v kateri bo razkrila vse svoje gostinsko znanje in spretnosti pri izdelavi testenin. Spomnimo, da je tudi svojo prvo knjižno kulinarično uspešnico izdala pri Založbi Kmečki glas; to so bile Jedi iz sklede, ki je bila ponatisnjena, na voljo pa je le še nekaj izvodov. Zato je bil čas, da jo ponovno povabimo k sodelovanju.

Fotografija: Mitja Škrjanec

Fotografija: Mitja Škrjanec

TA DOMAČE SO NAJBOLJŠE

»Razlogov za to, da si zavihamo rokave in se lotimo ta domačih testenin, je veliko,« pravi avtorica nove knjige. »Največja prednost in vrednost doma narejenih testenin je, da lahko sami izberemo kakovostno moko iz nam ljubega mlina ali od bližnjega kmeta. Testo umešamo z domačimi jajčki kokoši, ki se pasejo po dvorišču ali na sosedovi kmetiji. S testeninami se lahko poigramo na tisoč in en način – testo lahko obarvamo z naravnimi barvili, uporabimo svežo špinačo, domačo rdečo peso, korenček, bučo, ki je zrasla na sosedovi njivi … Lahko jih tudi rahlo aromatiziramo s svežimi zelišči, kot so bazilika, origano, majaron … ali jih olepotičimo s svežim cvetjem in nežnimi zelenimi lističi zelišč, kot so peteršilj, žajbelj, drobnjak,« razkriva Saša Drobnič Škrjenec, ki je zakuhala več kot 60 receptov. V knjigi so osnovni recepti za izdelavo testenin iz različnih vrst moke, kot so pirina, ajdova, kamutova. Naši zahodni sosedi Italijani testenine najraje delajo iz durum moke, ki v primerjavi z navadno pšenico vsebuje več beljakovin. »Zdrob pšenice durum vsebuje približno toliko mineralnih snovi kot polbela moka (tip 850). Na otip je podobna našemu belemu zdrobu, je zelo lepe rumene barve, zato so tudi testenine bolj rumene, kot če bi uporabili belo moko,« nas poduči avtorica. Čar domačih testenin je tudi v tem, da lahko naredimo iz ene vrste testa različne oblike testenin. Skuhamo jih še sveže, višek testenin pa lahko posušimo ali preprosto zamrznemo in porabimo pozneje. Kako zapremo raviole in oblikujemo torteline ter kako prikupne so lahko dvobarvne testenine, bo avtorica nazorno prikazala v knjigi, njem mož Mitja Škrjanec pa je njeno delo spremljal s fotoaparatom. Tako kot so testenine najboljše s pravo mero omake, bo tudi knjiga o testeninah bogato začinjena z mikavnimi fotografijami.