Mousse-have potuje v Pariz

26 julija, 2018
0
0

Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je tudi letos objavila razpis za tekmovanje Ecotrophelia Slovenija in konec junija razglasila zmagovalce. Letošnje tekmovanje je bilo jubilejno, deseto po vrsti, nanj pa se je prijavilo šest ekip študentov. Komisijo je z zmago nagradila skupino, ki je razvila izdelek Mousse-have, čokoladni mousse, narejen na osnovi odpadne vode čičerke (aquafaba).

Glavni namen tekmovanja Ecotrophelia Slovenija je spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, skupinskega dela in predvsem razvoja kadrov in kompetenc s področja živilske stroke. Tekmovanje povezuje slovensko živilsko-predelovalno industrijo s fakultetami in mladimi raziskovalci. Za študente je to priložnost za dragoceno praktično izkušnjo med študijem, saj morajo ti razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja izdelka: tehnološkega, senzoričnega, proizvodnega, zakonodajno-pravnega, finančnega, okoljskega in trženjskega. Projekt je tako popolnoma skladen z akcijskim načrtom strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Za najbolj inovativen izdelek je bil imenovan izdelek Mousse-have, čokoladni mousse, narejen iz odpadne vode čičerke (aquafaba). Aquafaba je nadomestek jajčnega beljaka, zato je izdelek primeren tudi za vegane in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine. Mousse je na voljo v dveh okusih: Mr. Mousse poleg aquafabe in čokolade vsebuje še plast borovničeve omake z dodatkom fino mletih zemeljskih mandljev in Miss Mousse z malinovo plastjo, kjer so zemeljski mandlji grobo mleti in umešani v mousse. Vse uporabljene sestavine so pridobljene od slovenskih podjetij, embalaža je steklena in zato primerna za ponovno uporabo.

Z izdelkom Mousse-have bo ekipa študentov: Pia Čepič (vodja ekipe), Urška Hiter, Nino Marčetić in Katjuša Mežek pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik iz Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2018, ki bo oktobra na sejmu SIAL v Parizu.