Dogodki ob prvem svetovnem dnevu čebel

10 maja, 2018
0
0

Najlepši pomladni mesec je postal tudi mesec čebel in opraševalcev. V počastitev prvega svetovnega dne čebel bodo po Sloveniji potekali številni dogodki. V Žirovnici, v dvorani pod Stolom, se bo v petek, 18. maja začela svetovna čebelarska konferenca Globalni izzivi v čebelarstvu. Istega dne ob 19. uri bodo v središču Višnje Gore pri Ivančni Gorici odprli spominsko obeležje kranjski sivki. Vrhunec praznovanja bo v nedeljo, 20. maja, ko bo v Breznici pri Žirovnici prva proslava svetovnega dne čebel, ki jo organizirata Občina Žirovnica in Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z MKGP, častni pokrovitelj pa je predsednik Republike Slovenije. Ta se bo začela ob 19. uri, organizatorji pa so pripravili pestro dogajanje ves dan: animacijo za otroke, nastope glasbenikov in tržnico z medenimi izdelki in drugimi izdelki domače ročne obrti.

Pester program od 17. do 20. maja so pripravili tudi v Polhograjski graščini v Polhovem Gradcu, kjer bodo potekali tradicionalni Dnevi medu Hiše medu Božnar. Dogodek, ki bo letos že 26. po vrsti, so zaradi svetovnega dneva čebel prestavili iz avgusta v maj. Vse dni bo na ogled več razstav, v petek, 18. maja, bo v Polhograjski graščini medene dražgoške kruhke izdelovala priznanja mojstrica Cirila Šmid iz Železnikov, v Domu čebelarjev bo ob 16. uri predavanje: Z dobro čebelarsko prakso do varnih in kakovostnih čebeljih izdelkov, nato pa pravljična urica Čebelica in potepuh za najmlajše obiskovalce. V soboto, 19. maja, in nedeljo, 20. maja, od 10. do 17. ure bodo v grajskem parku delavnice za otroke ter predavanji v Domu čebelarjev: v soboto ob 16. uri: Med v slovenski ljudski dediščini, v nedeljo pa: ob 14.30 uri predavanje o čebeli v naravi in gospodarstvu, slovenski kulturi, slovstveni folklori in literaturi, ob 16. uri pa boste lahko prisluhnili o življenju in delu Antona Janša.

Na posestvo Sončni raj v Vodolah pri Malečniku pa se boste lahko družili s številnimi zanimivimi gosti, si ogledali največji medoviti park na vzhodnem delu Slovenije in se sprehodili po naravnem labirintu, najbolj drzni pa spustili po zipline-u v nedeljo, 20. maja. Na posestvu vas pričakujejo od 10. ure naprej, prvi let po zipline progi Čebelji let pa bo imel čast opraviti Filip Flisar (ob 10.45 uri). Čez dan bo več delavnic, na katere se lahko prijavite prek spletnega obrazca na www.medenidan.si : ob 11. in 15. uri bo predavanje Medeno zeliščarstvo (prispevek 6 evrov), otroci si bodo lahko ogledali lutkovno predstavo (ob 11. in 14. uri), sadili boste lahko medovite rastline, izdelovali naravno kozmetiko (prispevek 9 evrov), spoznali fengshui v naravi, izvedeli vse o samooskrbi,… Na stojnicah bodo ponujali raznovrstne izdelke: knjige, vrče, čili omake, med in druge izdelke s slovenskih kmetij. Hrano bo za vas pripravljal MasterChef Slovenije Darko Klemen, vegetarijanske dobrote pa Ekološka kmetija BIODOBRO. Za napitke bo poskrbljeno. Za brezskrbno sprostitev v naravi vas organizatorji naprošajo, da ste primerno oblečeni in obuti. S seboj si prinesite kakšno odejo ali ležišče, na katerem se boste lahko sprostili ali samo uživali ob poležavanju v naravi.