Regijska tekmovanja za državni kviz Mladi in kmetijstvo
Barbara Remec
Kmečki glas

Sreda, 22. marec 2017 ob 08:41

Odpri galerijo

Sredi marca je vrh Zveze slovenske podeželske mladine, skupaj s predsedniki in predstavniki društev podeželske mladine, opravil pregled dela v lanskem letu in potrdil aktivnosti za letos, ki so že v polnem teku. 

Letošnja skupščina ni bila volilna, ta jih v Zvezi čaka prihodnje leto, ko se izteče drugi mandat sedanjemu predsedniku Roku Damijanu, ki skupaj z izbrano ekipo in regijskimi predstavniki zelo prodorno vodi največjo podeželsko-mladinsko organizacijo, v kateri je povezanih 3000 mladih iz 47 društev. 

Aktivnosti Zveze so razporejene vse leto, konec marca in začetek aprila bosta v znamenju regijskih kvizov Mladi in kmetijstvo z vrhuncem na državnem tekmovanju, ki bo 22. aprila v Svetem Juriju ob Ščavnici, od koder prihajajo lanski zmagovalci. Na dogodku, ki ga Zveza pripravlja v sodelovanju s tamkajšnjim društvom in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, bodo poleg tekmovanja potekale tudi štiri delavnice: kmetijstvo v šolstvu, aktivno vključevanje mladih, socialno varstvo na kmetijah ter vedno aktualna tema: prevzem kmetij.

Na skupščini Zveze so predstavili tudi promocijski film Primoža Katrašnika, ki v foto in video objektiv ujame dogajanje na vseh njenih dogodkih. Film si lahko ogledate na: https://www.facebook.com/zvezaspm/videos/644580582401035/

Katere aktivnosti pripravljajo v prvi polovici leta pa lahko preberete v 12. številki Kmečkega glasa. 

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 13. Jan 2020 at 14:24

242 ogledov

Sodelujte s štruklji
Prvo državno kulinarično tekmovanje v tem letu bo ocenjevanje štrukljev. Prireditev z razstavo prireja Društvo podeželskih žena Mirna Peč v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. Konec tedna bo že četrto državno tekmovanje v ocenjevanju štrukljev, za sodelovanje pa se lahko prijavite do konca tedna, do vključno petka, 17. januarja 2020, do 20. ure.  Prijavo lahko oddate na e-naslov: jelka.krivec@gmail.com ali irena.ule@gmail.com (predsednica Zveze kmetic Slovenije) ali pokličete na tel. št.: 040 504 036 (Jelka Krivec, predsednica DPŽ Mirna Peč). Prijavljeni izdelek prinesete v soboto, 18. januarja 2020, med 13. in 15. uro, v prostore muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Prispevek za sodelovanje znaša 5 € na izdelek in se poravna v gotovini ob dostavi. Izdelki se ne vračajo in bodo razstavljeni v muzeju v Mirni Peči. Ocenjevanje se bo začelo v soboto po 14. uri. Vse izdelke bo ocenila tričlanska komisija v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti štrukljev na državnem ocenjevanju. Ocene izdelkov bodo znane še isti dan v večernih urah pri predsednici DPŽ Mirna Peč Jelki Krivec (040 504 036). Podelitev priznanj s kulturnim programom bo v nedeljo, 19. januarja 2020, ob 14. uri v muzeju Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. Vljudno vabljeni!

Mon, 30. Dec 2019 at 12:01

218 ogledov

Več kot polovica zlatih
Najvišje ocenjevanje naše najbolj praznične sladice, ki jo poznajo vse slovenske pokrajine, je državno ocenjevanje z razstavo, ki jo izmenično prirejata dve društvi kmetic in podeželskih žena – iz Suhe krajine – Žužemberka in Šentjerneja v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. Letos je bilo na vrsti šentjernejsko društvo, ki je tridnevno prireditev gostilo v Kulturnem centru Primoža Trubarja. SEDEM POPOLNIH Zanimanje za ocenjevanje je vsako leto veliko in letos so prirediteljice sprejele 60 raznovrstnih potic. Le dve med njimi sta bili slani, tri pa iz drugih vrst žit. Potice so pred ocenjevanjem razvrstili v štiri kategorije, nato sta si jih ogledali in poskusili dve strokovni komisiji s po tremi člani. Naloga komisije je odgovorna in hkrati zahtevna, saj so potice vsako leto lepše, boljše in okusnejše. Zato o žlahtnosti priznanja odločajo malenkosti. Le eni potici ni uspelo zbrati dovolj točk za priznanje, štiri so bile bronaste, 22 srebrnih in kar 33 zlatih. Med zlatimi priznanji, ki nariše nasmeh na obraz vsaki mojstrici, pa je priznanje z vsemi možnimi točkami – takih je bilo letos kar sedem: Karmen Čarman (makova), Nežka Dulc (sončnična), Majda Hrovat (kokosova), Helena Jakše (kokosova), Martina Kumelj (orehova z rozinami), Jožica Rebselj (rozinova) in Rozalija Zupančič (orehova). Poseben uspeh so dosegle tudi članice DPŽ Suha krajina – Žužemberk, ki so na ocenjevanje prinesle sedem potic in prav vse so bile nagrajene z zlatom, med njimi tudi ena z vsemi točkami. Več v 52. številki Kmečkega glasa.

Mon, 30. Dec 2019 at 11:58

248 ogledov

Najlepše darilo je druženje s prijatelji
Pogled mladih kmetov na razmere v kmetijstvu in nadaljnji razvoj panoge je bil pri ustvarjanju vsebin našega in vašega tednika vedno pomemben. Z zanimanjem smo jim prisluhnili, iskali odgovore na njihova vprašanja ter jim s strokovnimi nasveti pomagali sodobneje kmetovati. Zavedali smo se odgovornosti njihovega dela, zato smo jih želeli nagraditi in se jim zahvaliti za pogum, da so prevzeli pomembno poslanstvo – pridelovanje hrane. Z mislijo na to smo pred več kot dvema desetletjema začeli z izborom mladega gospodarja leta, pet let pozneje pa še mlade kmetice leta. Že prvo leto je zanimanje za izbor preseglo naša pričakovanja, vedeli smo, da bo postal tradicionalen. Letos smo okronali že 19. mladega gospodarja in 18. mlado kmetico in na vsakega smo ponosni, saj so zgled in navdih tistim mladim, ki se še odločajo o prevzemu kmetije. Vsa leta ohranjamo stike in se v adventnem času zberemo skupaj. Prvo leto smo se srečali v vasi Podbrezje, domačem kraju prvega mladega gospodarja leta, in medse povabili še nekaj naprednih mladih kmetov iz okolice. Naše druženje se je nadaljevalo pozno v noč, skupaj smo se smejali in peli, dobro jedli in pili ter se z dobrimi željami v prihajajočem letu poslovili. Tako so se med nami tkale prijateljske vezi, želeli smo jih ohranjati in poglobiti, zato so tudi srečanja postala tradicionalna. Nikoli nismo pomislili, da bi tradicijo prekinili. Poslanstvo naših srečanj se je ohranilo, le povabljencev je vsako leto več. Prva leta smo se vsi lahko stiskali na večji peči, danes komaj najdemo turistično kmetijo, ki nas lahko sprejme. Prvič smo medse sprejeli letošnji zmagovalni par – Brigito Petek iz Gornje Radgone in Uroša Hovnika iz Slovenj Gradca, ki sta bila nad sprejemom navdušena. Več v božični prilogi.

Tue, 17. Dec 2019 at 11:40

314 ogledov

Spretnost krašenja prazničnega kruha
Poprtnik je obredni kruh v obliki hlebca, ki ga pečejo po različnih slovenskih krajih od božiča do svetih treh kraljev. Posebnost tega prazničnega kruha je krašenje, pri katerem se pokaže domiselnost in spretnost vsake gospodinje. Najpogosteje je okrašen s kitami, cvetjem, letnico, ptički in drugimi verskimi simboli. Za izdelavo okrasja si je treba vzeti čas in prav v tem je čar tega prazničnega kruha. Pečen poprtnik so na mizi pokrili z belim prtom, po čemer je dobil tudi ime. Jedli so ga vsi člani družine, ponudili so ga gostom, ki so družino obiskali med prazniki, in vsem živalim na kmetiji. Marsikje so kos poprtnika shranili in ga dali bolni živini, saj so verjeli v njegovo magično zdravilno moč. Drobtinice tega obrednega kruha so potresli tudi po zemlji, da bo naslednje leto rodovitnejša. Po drugi svetovni vojni je peka poprtnika začela zamirati, ker so gospodinje raje pekle potico. Toda izvirna praznična posebnost ni utonila v pozabo, saj so gospodinje iz Velikih Lašč, Dobrepolja in drugod nadaljevale peko poprtnika in so zaslužne za to, da se spretnost in znanje prenašata na mlajše rodove. Pretekli teden so »ta boljši« praznični kruh spoznali tudi dijaki tretjega letnika programa Pek na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, ki so ob pomoči Milke Debeljak, nosilke dediščine priprave poprtnikov, Metke Starič iz Zavoda Parnas in učiteljev BIC Ljubljana zamesili in okrasili svoj prvi poprtnik.

Fri, 13. Dec 2019 at 08:03

352 ogledov

O zdravju
V prihodnji številki so tri strani namenjene zdravstvenim vsebinam. Izbrali smo temo, o kateri vse pogosteje slišimo - izgorelosti, kako jo prepoznamo in kako se lahko zavarujemo pred njo. Prebrali boste tudi, katere so najizrazitejše težave v menopavzi ter priporočmo vaje, s katermi lahko blažimo težave z inkontinenco. Več v 51. številki Kmečkega glasa.

Tue, 10. Dec 2019 at 08:39

506 ogledov

Škatla prazničnih piškotov
Nikoli ni dovolj tega krhkega drobnega peciva, ki se pod spretnimi rokamispremeni v prave male umetnije. Različnih oblik, barv in okusov, sestavljeno,potreseno s koščki kandiranega sadja, sladkorjem, prelito s temno čokolado. December ima okus po sladkorju. Recepte za piškote boste našli tudi v novi knjigi Sladice Alenke Kodele, pa tudi recepte za številne druge sladice iz različnih vrst testa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Regijska tekmovanja za državni kviz Mladi in kmetijstvo