Kmeticam leta se bo kmalu pridružila letošnja izbranka

4 oktobra, 2016
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Praznovanju svetovnega dneva kmetic, 15. oktobru, se že več kot dve desetletji pridružujejo tudi slovenske kmetice. Številna društva, ki povezujejo žene in dekleta s podeželja, bodo ta dan pripravila raznovrstne dogodke, na državni ravni pa bo Zveza kmetic Slovenije pripravila tradicionalno slovesnost. Njen vrhunec je izbor kmetice leta, ki bo letos 20. oktobra v Zagorju ob Savi. 

Takrat bodo dosedanje nosilke nazivov kmetica leta sprejelo medse novo izbranko, štirinajsto po vrsti. Življenjske poti in usode nosilk najprestižnejšega naziva med slovenskimi kmeticami so različne, vse pa druži navezanost na slovensko zemljo in domače kmetije. Razpete med številnimi vsakodnevnimi opravili si rade vzamejo čas za prijetno druženje, ki ga je, kot pravijo, med letom premalo.

Minuli teden so se dosedanje kmetice leta zbrale na Poličarjevi kmetiji na Polici pri Naklem, tam sta gostje pričakali Štefka Pavlin, kmetica leta 2008, in Andreja Jagodic, ki skupaj z družino nadaljuje delo svojih staršev. Mimica Sedonja, Hedvika Kočnik, Marija Zajc, Marta Sever, Olga Tičar, Jožica Haule, Francka Javeršek, Jožica Lokošek, Milka Podričnik, še nekaj dni aktualna kmetica leta 2015 Lea Babič ter predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule so si ogledale domačijo in Muzej mlinskih kamnov ter okušale dobrote Poličarjeve kmetije. Sončen dan so izrabile še za ogled planiške velikanke in Planinskega muzeja v Mojstrani. Več o njihovem druženju boste lahko prebrali v eni od prihodnjih številk časopisa.