Za pusta ne sme zmanjkati krofov

4 februarja, 2016
0
0

Pustni čas v Sloveniji spremljajo številni običaji in šege. Na debeli četrtek, to je zadnji četrtek pred sobotnim pustnim rajanjem, gospodinje še posebno bogato obložijo mize. Čeprav se med letom izogibamo mastnim jedem, za kratko pustno obdobje velja, da se moremo vsaj desetkrat do sitega najesti. Tako bomo tudi lažje nadaljevali s 40 dnevnim postnim obdobjem… Med sladkimi priboljški ta čas ne sme zmanjkati krofov. Njihova priprava velja za eno zahtevnejših, a s preizkušenim receptom, dobro voljo in nekaj vaje nam bodo tudi ti uspeli tako, kot si želimo – ravno prav okrogli, zapečeni in z značilnim svetlim obodom. Izbrali smo recept Slavice Vincek iz Stojncev na Ptujskem, ki je na letošnjem ocenjevanju krofov v Markovcih zmagala, njeni krofi pa so prejeli naziv Naj krof leta 2016.

Potrebujemo: 1/2 kg mehke moke, 5 rumenjakov, 5 dag sladkorja v prahu, 5 dag masla, 3 žlice ruma, 3 dl mleka, 3 do 4 dag kvasa, sol in limonino lupino.

Priprava: Rumenjake s sladkorjem in maslom dobro umešamo, dodamo limonino lupino in rum. Kvas naj medtem vzhaja v  mlačnem mleku. V moko dodamo vzhajan kvas, ob strani dodamo sol, rumenjakovo maso in počasi dolivamo mlačno mleko. Testo dobro stepamo, vzhaja naj 30 minut, nato oblikujemo kroglice in pustimo, da vzhajajo. Vzhajane krofe ocvremo v vročem olju (približno 160 stopinj C), največ 5 minut na vsaki strani. Olja mora biti dovolj, da krofi plavajo. Vroče krofe napolnimo z marmelado in postresmeo s sladkorjem.