Vstopile v četrto desetletje
Barbara Remec
Kmečki glas

Četrtek, 10. december 2015 ob 10:56

Odpri galerijo

Predsednica DKŽ Žiri Frančiška Primožič (v sredini s cvetjem) s predsednicami in predstavnicami drugih društev kmečkih in podeželskih žena z Gorenjske ter svojima mentoricama: Vanjo Bajd Frelih in Mileno Kulovec

Letošnjega leta se bodo članice Društva kmečkih žena Žiri spominjale po dveh pomembnih dogodkih: priznanju Zadružne zveze Slovenije, ki so ga prejele konec avgusta na gornjeradgonskem sejmu AGRA ter 40. obletnici delovanja društva. Za praznovanje visokega jubileja so izbrale prvo novembrsko soboto, sončno in nenavadno toplo za ta letni čas, v goste pa povabile svoje prijatelje, podpornike in vse tiste, ki so jim stali ob strani in pomagali tlakovati njihovo uspešno pot.

»Upravičeno smo lahko ponosne na naše društvo, prek katerega smo v štirih desetletjih uresničile številne zamisli. V praznovanju obletnice vidimo smisel, ker se zavedamo pomembnosti delovanja društva tudi v prihodnje. Zato z veseljem praznujemo in s prijateljskimi odnosi gledamo v naprej,« je zbrane v dvorani nagovorila predsednica DKŽ Žiri Frančiška Primožič. Primožičeva, tretja predsednica društva, je spomnila na 11. november 1975, ko je bil aktiv društva kmečkih žena Žiri ustanovljen, na hudomušen način pa so začetek povezovanja kmečkih žena in deklet iz Žirov in deloma iz sedanje občine Logatec v skeču prikazale tudi članice društva.

Iz "stranskega tira" v ospredje

Pobudnika ustanovitve današnjega društva sta bila Zadružna zveza Slovenije in Živinorejski zavod za Gorenjsko, zadnjih petnajst let pa društvo pomagajo usmerjati tudi kmetijske svetovalke KGZ Kranj. »Aktiv je bil ustanovljen v prostorih kmetijsko gozdarske zadruge v Žireh, kjer so potekala naša prva druženja. Glavni namen ustanovitve aktiva je bilo izobraževanje kmečkih žena, saj v tistem obdobju ni bilo veliko dosegljivega gradiva za tovrstno izobraževanje, niti ni bilo ponudnikov izobraževanj, tako kot jih imamo danes, tudi interneta še ni bilo. Do takrat so bile žene »na stranskem tiru«, malokdo je pomislil, da so tudi one pomemben del družbe. Da je bilo temu res tako, so žene dokazovale, ko so se z velikim navdušenjem in zanimanjem udeleževale strokovnih predavanj in praktičnih poučevanj. Tako so pridobile znanje in izkušnje, potrebne za celovito in uspešno delovanje kmečkih gospodarstev. Svoj program aktivnosti so članice aktiva razširile tudi na kulturna in zabavna področja, prirejale so razstave, igrane prireditve in vsaj enkrat letno organizirale strokovno ekskurzijo. Po letu 1992, ko se je skladno z zakonodajo aktiv preoblikoval v društvo, so se društvu lahko pridružile tudi nekmečke, podeželske žene. Vse od takrat aktivnosti in program dela oblikujemo tako, da vsaka članica najde kaj zanimivega,« je o pestrem dogajanju v društvu povedala Primožičeva.

Žirovke prve na Gorenjskem

Organizirano povezovanje žena in deklet pa je poleg znanja, ki so ga ženske prenašale v vsakdanje delo, pomagalo tudi pri osebni rasti članic, njihovi samozavestnejši drži in odločnemu izražanju svojih potreb in želja. Žirovski aktiv žena, ki je bil prvi tovrstni aktiv na Gorenjskem, je izjemno hitro navdušil tudi kmečke žene po drugih gorenjskih občinah, zato so si ustanavljanja aktivov hitro sledila. Kmečke in podeželske ženske pa so prav zaradi številnih aktivnosti postale bolj prepoznavne tako v lokalnem okolju kot širše, v družbi. Poslanstvo žirovskega društva ostaja nespremenjeno: črpati znanje in graditi raznovrstne ročne in druge spretnosti, izmenjevati medsebojne izkušnje in ideje ter druženje. »Vse naše aktivnosti nam strokovno in materialno omogočajo in podpirajo Občina Žiri, M Sora – Kmetijsko gozdarska zadruga Žiri in kmetijska svetovalna služba, za kar se jim iskreno zahvaljujemo in si želimo, da bi še naprej tako plodno sodelovali,« se je ob koncu nagovora zahvalila predsednica. Svoj govor je Primožičeva končala z obljubo, da bodo še naprej skrbno opravljale zadane naloge ter s povabilom, da se društvu pridružijo tudi mlajše žene in dekleta. »Svoje znanje želimo predati svojim mlajšim naslednicam. Ledina je zorana, setev je skalila, tudi obrodila,« je spomnila na misli prve mentorice društva Ančke Loštrk, sedanja predsednica.

Stkale prijateljske vezi

Posebno ganljiva nagovora številnih uglednih gostov sta bila nagovora mentoric in svetovalk društva: Milene Kulovec, upokojene svetovalke za kmečko družino in prve organizatorke aktivov kmečkih žena na Gorenjskem, ter kmetijske svetovalke KGZ Kranj, Enote Škofja Loka, Vanje Bajd Frelih, ki je opora društvu zadnji dve desetletji. Na svečanem praznovanju je manjkala še tretja mentorica in častna članica društva Majda Luznar, prav tako  kmetijska svetovalka, ki vsa leta spremlja delovanje društva. Vse tri z društvom ne povezuje le delo, temveč tudi prijateljske vezi in številni spomini na skupne podvige. »Največje bogastvo, to je znanje, ni edino, kar ste v vseh teh letih pridobile. Pomembna je osebna rast, tako vas kot nas, ki z vami sodelujemo. Postale ste izobražene in razgledane, samozavestne in odločne. Vključujete se v javno življenje in tudi organe odločanja, znate se zavzeti zase, svoje delo in svoj stan. Upate si spregovoriti o svojem delu, težavah in z drugimi deliti vaše veselje. Naučile ste se spoštovati svoje delo in si vzeti čas zase. Ob vsem tem pa ste še vedno prijazne in ljubeče matere in žene. Verjamem, da ste ponosne na to, kar ste, tako kot sem sama ponosna na vse, kar smo skupaj dosegle,« je povedala Vanja Bajd Frelih in končala z željo, da se bodo njihova skupna pot nadaljevala.

Čestitke in svoje spomine na mnoga skupna druženja ter veliko spodbudnih misli za prihodnje projekte so društvu izrekli številni ugledni gostje, med drugim: župan občine Žiri Janez Žakelj, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič, ki je ob tej priložnosti zaigral na harmoniko, ter predsednica odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pri Državnem zboru Ivica Dimic.

Praznovanje so dopolnili nastopi moškega pevskega zbora Alpina Žiri, plesalci Folklorne skupine Zala ter mladi harmonikarji Vrhovski zvoki in recitali pesmi Ivanke Erznožnik in Marije Gantar. V preddverju dvorane DPD Svoboda so se gostje zadržali še ob bogato obloženih mizah ter si ogledali razstavo risb, izdelkov in pisnih prispevkov učencev Osnovne šole Žiri, ki so na povabilo društva ustvarjali na temo Od svežega do suhega sadja.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 19. Feb 2020 at 14:50

111 ogledov

Pletenice so umetniško delo
Najbolj imeniten dogodek članic Društva kmečkih žena Novo mesto je njihova  tradicionalna državna razstava pletenic. Letošnja je bila že enajsta po vrsti, na njej pa si je bilo mogoče ogledati 51 izjemnih pletenic. Izstopale so tri: pletenica Jožeta Senegačnika, Dragice Janškovec in Anje Parkelj, ki so na ocenjevanju prejele vse točke. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Thu, 13. Feb 2020 at 16:09

439 ogledov

Za pusta jih ne sme zmanjkati
Za pusta boste lahko pripravili krofe po receptu Slavice Vincek iz Občine Markovci, ki je zanje prejela že devet nazivov Naj krof leta in tri Znake kakovosti na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. Razkrila nam je, kako nam bodo krofi vedno uspeli.

Thu, 13. Feb 2020 at 10:26

168 ogledov

Inovativni mladi kmetje bodo mentorji
Pomembno poslanstvo Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) je promocija kmetijstva in povečanje zanimanja med mladimi za poklic kmeta, zato skupaj s KGZS izbira Inovativnega mladega kmeta (IMK). Ti so s svojimi zgodbami najboljši zgled in spodbuda, kako s sodobni tehnologijami in pravimi trženjskimi pristopi postati tržno uspešna kmetija. Svoje znanje o tem, kako so sami pristopili k podjetnemu vodenju kmetije, pa so pripravljeni deliti z drugimi. Tako so sklenili na prvem skupnem srečanju, zato bo ZSPM v naslednjih dveh letih vzpostavila mentorski sistem prenosa znanja. Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Tue, 11. Feb 2020 at 10:14

173 ogledov

Biotehniške šole
V petek, 14. februarja, in soboto, 15. februarja, bodo svoja vrata odprli hrami učenosti po vsej Sloveniji. V dveh dneh bodo lahko dijaki prestopili prag tistih šol, v katerih bi želeli nadaljevati svoje izobraževanje. Med njimi se bodo predstavljale tudi srednje šole, povezane v Konzorcij biotehniških šol Slovenije, ki izobražujejo na področju kmetijstva, hortikulture, gozdarstva in naravovarstva, nekatere pa ponujajo tudi programe s področja živilstva in veterine. Šole se s svojim izobraževalnimi programi predstavljajo v prilogi Biotehniške šole se predstavijo.

Wed, 5. Feb 2020 at 12:46

201 ogledov

Biotehniške šole se predstavijo
V petek, 14. februarja, in soboto, 15. februarja, bodo svoja vrata odprli hrami učenosti po vsej Sloveniji. V dveh dneh bodo lahko dijaki prestopili prag tistih šol, v katerih bi želeli nadaljevati svoje izobraževanje. Med njimi se bodo predstavljale tudi srednje šole, povezane v Konzorcij biotehniških šol Slovenije, ki izobražujejo na področju kmetijstva, hortikulture, gozdarstva in naravovarstva, nekatere pa ponujajo tudi programe s področja živilstva in veterine. Šole se s svojim izobraževalnimi programi predstavljajo tudi v prilogi Biotehniške šole se predstavijo.

Wed, 5. Feb 2020 at 12:33

197 ogledov

Nasveti in izkušnje iz prve roke
Darja Rojec je s svojo ganljivo življenjsko zgodbo navdih mnogim bolnikom in vzor tistim, ki se zavedajo, da je treba misliti na prehrano, ko smo zdravi in ne šele takrat, ko zbolimo. Kako je doživljala svoj boj z boleznijo, je izjemno čustveno opisala v dveh knjigah in se z njima dotaknila src ljudi. Od takrat je med ljudmi, veliko časa preživi z onkološkimi bolnicami, s katerimi si delijo dragocene nasvete in izkušnje, ki pomagajo k boljšemu počutju in povrnitvi zdravja. Darja je že vrsto leto prostovoljka v združenju Europa Donna, kjer si bolnice izmenjujejo preizkušene recepte, ki pomagajo pri težavah, ki spremljajo bolezen in zdravljenje. Njihove napotke in recepte si je začela zapisovati in jih z njihovim dovoljenjem zapisala v prvi knjigi Nasveti in izkušnje iz prve roke. Knjiga je bila kmalu razprodana in večkrat ponatisnjena, Darjine beležke z recepti pa so se polnile, in tako je kmalu izdala nadaljevanje, drugi del. »Narava nam ponuja veliko zdravilnih zelišč in drugih rastlin in sadežev, iz katerih lahko pripravimo številne pripravke. Recepture, ki jih objavljam, so preizkušene, zaupali so mi jih bolniki, ozdravljenci, farmacevti in zdravniki ter mi dovolili objavo,« nam pove Rojčeva. Tretja knjiga, ki je izšla lani jeseni, pa ni le nadaljevanje prvih dveh, temveč njuna nadgradnja. Pretežni del vsebine je namenjen temu, kako različna zdravila, zelišča in prehranskadopolnila medsebojno učinkujejo. »Ker ljudje radi hkrati uživamo zdravila, zelišča in prehranska dopolnila, le malokrat pomislimo, da nam morda njihova kombinacija lahko škoduje. Moči rastlinskih učinkovin ne smemo podcenjevati, namen prehranskih dopolnil pa je dopolnjevati prehrano in ne zdraviti. Tako nasprotno delovanje sestavinimenujemo kontraindikacije. Na delovanje nekaterih zdravil pa vpliva tudi prehrana, ta lahko zavira ali okrepi delovanje zdravila. Tudi uporaba eteričnih olj je vse bolj priljubljena. Pri tem pa se ne zavedamo, da z njihovo nepravilno uporabo svojemu stanju lahko celo škodimo,« je v uvodu knjige zapisala avtorica.Knjiga je razdeljena na več sklopov, v prvem so zajeti recepti za zeliščne pripravke, ki pomagajo pri številnih zdravstvenih tegobah, osrednji del knjige pa je namenjen medsebojnemu delovanju zdravil in zelišč. »Samo odmerek loči zdravilo od strupa, je v 15. stoletju spoznal Paracelzus, in to še vedno velja,« pravi Rojčeva. »Pomembno je vedeti, da terapija z zelišči začne učinkovati šele po treh do štirih tednih. To pomeni, da ne smemo biti neučakani, če ne opazimo hitrega izboljšanja stanja, in začeti jemati še kakšno dodatno zelišče, zdravilo ali prehranski dodatek. Pomembno je tudi pravilno odmerjanje,« svetuje Rojčeva. Opozarja, da zeliščnih pripravkov ne smemo piti tako, kot da pijemo vodo, saj imajo ti lahko močan učinek na naše organe, živčni sistem … Veliko zelišč lahko naberemo sami in primerno shranimo: jih posušimo, maceriramo, iz njih izdelamo izvleček ali tinkturo, obloge … po navodilih, ki so v knjigi. Opisana je tudi aromaterapija, ki je priljubljena alternativna oblika lajšanja in preprečevanja težav sodobnega življenja, a moramo poznati tudi farmakološke učinke eteričnih olj, da je njihova uporaba varna. »Eterična olja so vsaj 70-krat bolj koncentrirana od sušenih zelišč, zato moramo z njimi ravnati pravilno, « opozarja Rojčeva. Posebno poglavje je namenjeno nasvetom za ogrožene skupine, to so bolniki s srčno-žilnimi boleznimi, bolniki z rakom, operirani bolniki, nosečnice, ženske v menopavzi, otroci in starostniki.Rojčeva, ki je znana po tem, da odstira tabuje, se je lotila še ene občutljive teme: uživanje kanabinoidov v obliki zdravil ali pripravkov iz konoplje. »Ker so v vseh mojih knjigah tudi zdravi in hitro pripravljeni obroki hrane, ne manjkajo niti v zadnji knjigi. Na koncu pa sem dodala priročnik, katera hranila in koliko jih potrebuje naše telo ter kako na enostaven način odmerimo količino surovine za posamezni obrok. To storimo s pomočjo odmerjanja z  roko, kar je priročno predvsem zato, ker ne rabimo tehtnice,« vsebino nove knjige strne Rojčeva.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Vstopile v četrto desetletje