Matej Gantar: Leto v vlogi mladega gospodarja je prehitro minilo
Barbara Remec
Kmečki glas

Sreda, 19. avgust 2015 ob 20:50

Odpri galerijo

Matej Gantar, mladi gospodar leta 2014

Matej Gantar je v vseh pogledih lahko vzornik mladim na kmetijah ‒ odkar se spomni, si je želel delati pod svobodnim soncem in sam upravljati s svojim delavnikom. In prav kmetijstvo je tista dejavnost, ki, pravi, mu to omogoča. »Vsak lahko najde priložnost na kmetiji in si na njej ustvari delovno mesto,« pravi Matej, ki ga težave v kmetijstvu niso odvrnile pri izbiri poklica. »Časi niso rožnati, ne v kmetijstvu in ne drugje,« trezno razmišlja Matej, ki bo te dni dopolnil 25 let.

Gantarjeva kmetija leži na stičišču Primorske in Gorenjske, v Godoviču, in obsega 52 hektarjev travnikov in gozda, usmerjena pa je v rejo krav molznic. Kmetijo je zaradi prezgodnje in predvsem nepričakovane smrti očeta prevzel mlad in zato na klin obesil študij na fakulteti. Tega mu je sicer žal, a znanje nabira tudi pri delu, na kmetiji, pravi. Lansko poletje pa se je na vrhuncu košnje, utrujen od dela, zvečer vseeno usedel za knjige ter se učil. Prebiral je gradivo, ki je bilo razpisano za izbor mladega gospodarja leta, na katerega se je prijavil sam. »Vse sem prebral. Ko pa se je začelo zares, pa sem tretjino pozabil, tretjino pobrkljal, tretjino pa vedel. Prepustil sem se toku dogodkov in upal na najboljše. Nisem pa vrgel puške v koruzo, tudi kadar nisem poznal odgovora. Upaš na srečo,« pristavi. Samo znanje za zmago ni bilo dovolj, saj so bili Matejevi protikandidati prav tako dobro pripravljeni, zato je o zmagi odločala sreča. Ta je bila na Matejevi strani.

Ker bo letošnji izbor mladega gospodarja leta šele konec septembra v občini Velenje, od koder je doma mlada kmetica leta, bo Matej naziv nosil nekoliko dlje, vseeno pa se zaveda, da bo kmalu dobil naslednika. »Vem, da mi naziv ostane za vse življenje, a vseeno je prehitro minila moja vloga, na katero sem zelo ponosen. Vsako leto je nekaj posebnega, a si bom zadnje leto zapomnil prav po zmagi v Šentvidu pri Grobelnem. Z nasmehom in lepimi spomini se spominjam tistega dne. Po zmagi sem hitro postal prepoznaven, tudi na kmetijske sejme in druge dogodke so me vabili. Upam, da sem s svojim izpostavljanjem v javnosti ljudem približal tudi svoj domač kraj, Godovič. To je urejena vas, obdana s prelepo okolico, ki skriva tudi nekaj posebnih znamenitosti tako v slovenskem kot evropskem merilu.« V domačem kraju so ponosno sprejeli Matejev uspeh. »Čestitke so kar deževale, privoščili so mi zmago, zato smo jo tudi dodobra proslavili. Nekaj »rund« je bilo treba naročiti, če ne za druge, za moje številne navijače, ki se še danes radi spominjajo vzdušja na tekmovanju in veselja ob moji zmagi.«

Nagradna igra na spletu

Že med samim tekmovanjem, ko še nič ni bilo odločeno, so Matejevi navijači s pametnimi telefoni posneli kar precej fotografij. Te so takoj po zmagi pristale na družabnem omrežju Facebook, novica o zmagi pa se je kot virus razširila med Matejevimi prijatelji in po Sloveniji. V slabi uri je dobil že več kot 300 všečkov, čestitk in pohval. Matej, ki si je želel zmago kar najbolje vnovčiti, je tako hitro spoznal, da mu družabno omrežje omogoča takojšen stik z ljudmi. »Dobil sem veliko novih »prijateljev«, vsi, ki so želeli stopiti v stik z mano, pa so to storili prav prek spleta. Na svoji Facebook strani redno objavljam utrinke o delu na kmetiji, pa tudi iz zasebnega življenja,« pove Matej, ki si je svoj naziv dopisal k podpisu pri elektronski pošti, avto pa so mu z napisom Mladi gospodar leta polepili prijatelji.

Zadnje leto je Matej na svoji FB strani pripravil spletno igro z zanimivimi nagradami. »Ideja zanjo je zrasla spontano, med pogovorom s prijatelji. Z nazivom sem postal prepoznaven, zato je sodelovanje z mladim gospodarjem leta promocija tudi za tiste, s katerimi sodelujem,« je zelo podjetno razmišljal. »Dobro sem razmislil, kakšna nagradna igra bi bila najprimernejša in se na koncu odločil za tematske. Odziv je presegel moja pričakovanja! Med drugim smo podarili vožnjo s kočijo okoli Golice (Miha Smolej – kmetija pr Uric, Planina pod Golico) in nakit Vintiana Ane Kosmač iz Godoviča,« pove.

Nasveti nasledniku

V časopisu Kmečki glas smo že razkrili, da je kandidatov za mladega gospodarja letos šest. Dober mesec pred izborom jih bomo podrobno predstavili in Matej pravi, da bo to prvo, kar bo tistikrat prebral v časopisu. »Najprej je treba čestitati vsakemu kandidatu za pogum, da se je prijavil. Ne bo mu žal, četudi ne bo zmagal. Med samim tekmovanjem pa je ključno, da ohrani bistro glavo, da prebrodi čez teoretični del tekmovanja, ročne spretnosti so zabavnejše. Vsekakor svojega naslednika vidim kot preudarnega, delavnega, pozornega, potrpežljivega, poslovnega, željnega učenja in tudi takega, da si zna vzeti čas zase, za družino in prijatelje. Učiti pa se je treba ves čas, ker nikoli ne veš, kdaj kaj prav pride.«

»Tisti, ki mu bo pripadel naziv, naj izrabi čim več možnosti, ki mu bodo ponujene. Pridobil bo novo znanje, izkušnje, prijatelje, nove priložnosti … Dober gospodar mora znati iz enega evra na kmetiji ustvariti vsaj dva, zato je treba naziv izkoristiti sebi v prid. V enem letu lahko marsikaj doprinese, pa tudi teža promocije kmetijstva je večja, če za njo stoji mladi gospodar. Zame je naziv potrditev, da sem na pravi poti, ob tem pa delam tisto, kar imam rad in me veseli. Moj največji uspeh do sedaj je, da vodim domačo kmetijo, ki ni le dodatek k plači, ampak je glavni vir dohodka za vso družino. Veliko kmetij v Sloveniji je manjših in te so preveč zatirane. Mladi na manjših kmetijah ne vidijo priložnosti za razvoj kmetij, čeprav se tudi z malim da veliko ustvariti. Nikoli ne bomo primerljivi z evropskimi kmetijami, ki so bistveno večje in zato usmerjene v masovno pridelavo in prirejo, kar pa ne pomeni, da z dodano vrednostjo svojim izdelkom in pridelkom ne bi mogli dostojno živeti tudi mi. Tudi sam v kmetijo vlagam po lastnih zmožnostih. Posodobil sem strojni park, počasi povečujemo čredo v hlevu. Za družino predelujemo mleko v sir, si nabiram izkušnje, se učim in razmišljam o dopolnilni dejavnosti predelave mleka,« sklene naš pogovor Matej.

Letošnji izbor mladega gospodarja in mlade kmetice leta bo v soboto, 26. septembra, ob 17. uri v Večnamenski dvorani v Vinski Gori. Tekmovalo bo enajst kandidatk in šest kandidatov. Zmagovalca bomo razglasili bo 20. uri, nato pa se zabavali z ansamblom Vikend. Pridružite se nam! Veselo bo!

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 19. Feb 2020 at 14:50

111 ogledov

Pletenice so umetniško delo
Najbolj imeniten dogodek članic Društva kmečkih žena Novo mesto je njihova  tradicionalna državna razstava pletenic. Letošnja je bila že enajsta po vrsti, na njej pa si je bilo mogoče ogledati 51 izjemnih pletenic. Izstopale so tri: pletenica Jožeta Senegačnika, Dragice Janškovec in Anje Parkelj, ki so na ocenjevanju prejele vse točke. Več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Thu, 13. Feb 2020 at 16:09

439 ogledov

Za pusta jih ne sme zmanjkati
Za pusta boste lahko pripravili krofe po receptu Slavice Vincek iz Občine Markovci, ki je zanje prejela že devet nazivov Naj krof leta in tri Znake kakovosti na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju. Razkrila nam je, kako nam bodo krofi vedno uspeli.

Thu, 13. Feb 2020 at 10:26

168 ogledov

Inovativni mladi kmetje bodo mentorji
Pomembno poslanstvo Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) je promocija kmetijstva in povečanje zanimanja med mladimi za poklic kmeta, zato skupaj s KGZS izbira Inovativnega mladega kmeta (IMK). Ti so s svojimi zgodbami najboljši zgled in spodbuda, kako s sodobni tehnologijami in pravimi trženjskimi pristopi postati tržno uspešna kmetija. Svoje znanje o tem, kako so sami pristopili k podjetnemu vodenju kmetije, pa so pripravljeni deliti z drugimi. Tako so sklenili na prvem skupnem srečanju, zato bo ZSPM v naslednjih dveh letih vzpostavila mentorski sistem prenosa znanja. Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Tue, 11. Feb 2020 at 10:14

173 ogledov

Biotehniške šole
V petek, 14. februarja, in soboto, 15. februarja, bodo svoja vrata odprli hrami učenosti po vsej Sloveniji. V dveh dneh bodo lahko dijaki prestopili prag tistih šol, v katerih bi želeli nadaljevati svoje izobraževanje. Med njimi se bodo predstavljale tudi srednje šole, povezane v Konzorcij biotehniških šol Slovenije, ki izobražujejo na področju kmetijstva, hortikulture, gozdarstva in naravovarstva, nekatere pa ponujajo tudi programe s področja živilstva in veterine. Šole se s svojim izobraževalnimi programi predstavljajo v prilogi Biotehniške šole se predstavijo.

Wed, 5. Feb 2020 at 12:46

201 ogledov

Biotehniške šole se predstavijo
V petek, 14. februarja, in soboto, 15. februarja, bodo svoja vrata odprli hrami učenosti po vsej Sloveniji. V dveh dneh bodo lahko dijaki prestopili prag tistih šol, v katerih bi želeli nadaljevati svoje izobraževanje. Med njimi se bodo predstavljale tudi srednje šole, povezane v Konzorcij biotehniških šol Slovenije, ki izobražujejo na področju kmetijstva, hortikulture, gozdarstva in naravovarstva, nekatere pa ponujajo tudi programe s področja živilstva in veterine. Šole se s svojim izobraževalnimi programi predstavljajo tudi v prilogi Biotehniške šole se predstavijo.

Wed, 5. Feb 2020 at 12:33

197 ogledov

Nasveti in izkušnje iz prve roke
Darja Rojec je s svojo ganljivo življenjsko zgodbo navdih mnogim bolnikom in vzor tistim, ki se zavedajo, da je treba misliti na prehrano, ko smo zdravi in ne šele takrat, ko zbolimo. Kako je doživljala svoj boj z boleznijo, je izjemno čustveno opisala v dveh knjigah in se z njima dotaknila src ljudi. Od takrat je med ljudmi, veliko časa preživi z onkološkimi bolnicami, s katerimi si delijo dragocene nasvete in izkušnje, ki pomagajo k boljšemu počutju in povrnitvi zdravja. Darja je že vrsto leto prostovoljka v združenju Europa Donna, kjer si bolnice izmenjujejo preizkušene recepte, ki pomagajo pri težavah, ki spremljajo bolezen in zdravljenje. Njihove napotke in recepte si je začela zapisovati in jih z njihovim dovoljenjem zapisala v prvi knjigi Nasveti in izkušnje iz prve roke. Knjiga je bila kmalu razprodana in večkrat ponatisnjena, Darjine beležke z recepti pa so se polnile, in tako je kmalu izdala nadaljevanje, drugi del. »Narava nam ponuja veliko zdravilnih zelišč in drugih rastlin in sadežev, iz katerih lahko pripravimo številne pripravke. Recepture, ki jih objavljam, so preizkušene, zaupali so mi jih bolniki, ozdravljenci, farmacevti in zdravniki ter mi dovolili objavo,« nam pove Rojčeva. Tretja knjiga, ki je izšla lani jeseni, pa ni le nadaljevanje prvih dveh, temveč njuna nadgradnja. Pretežni del vsebine je namenjen temu, kako različna zdravila, zelišča in prehranskadopolnila medsebojno učinkujejo. »Ker ljudje radi hkrati uživamo zdravila, zelišča in prehranska dopolnila, le malokrat pomislimo, da nam morda njihova kombinacija lahko škoduje. Moči rastlinskih učinkovin ne smemo podcenjevati, namen prehranskih dopolnil pa je dopolnjevati prehrano in ne zdraviti. Tako nasprotno delovanje sestavinimenujemo kontraindikacije. Na delovanje nekaterih zdravil pa vpliva tudi prehrana, ta lahko zavira ali okrepi delovanje zdravila. Tudi uporaba eteričnih olj je vse bolj priljubljena. Pri tem pa se ne zavedamo, da z njihovo nepravilno uporabo svojemu stanju lahko celo škodimo,« je v uvodu knjige zapisala avtorica.Knjiga je razdeljena na več sklopov, v prvem so zajeti recepti za zeliščne pripravke, ki pomagajo pri številnih zdravstvenih tegobah, osrednji del knjige pa je namenjen medsebojnemu delovanju zdravil in zelišč. »Samo odmerek loči zdravilo od strupa, je v 15. stoletju spoznal Paracelzus, in to še vedno velja,« pravi Rojčeva. »Pomembno je vedeti, da terapija z zelišči začne učinkovati šele po treh do štirih tednih. To pomeni, da ne smemo biti neučakani, če ne opazimo hitrega izboljšanja stanja, in začeti jemati še kakšno dodatno zelišče, zdravilo ali prehranski dodatek. Pomembno je tudi pravilno odmerjanje,« svetuje Rojčeva. Opozarja, da zeliščnih pripravkov ne smemo piti tako, kot da pijemo vodo, saj imajo ti lahko močan učinek na naše organe, živčni sistem … Veliko zelišč lahko naberemo sami in primerno shranimo: jih posušimo, maceriramo, iz njih izdelamo izvleček ali tinkturo, obloge … po navodilih, ki so v knjigi. Opisana je tudi aromaterapija, ki je priljubljena alternativna oblika lajšanja in preprečevanja težav sodobnega življenja, a moramo poznati tudi farmakološke učinke eteričnih olj, da je njihova uporaba varna. »Eterična olja so vsaj 70-krat bolj koncentrirana od sušenih zelišč, zato moramo z njimi ravnati pravilno, « opozarja Rojčeva. Posebno poglavje je namenjeno nasvetom za ogrožene skupine, to so bolniki s srčno-žilnimi boleznimi, bolniki z rakom, operirani bolniki, nosečnice, ženske v menopavzi, otroci in starostniki.Rojčeva, ki je znana po tem, da odstira tabuje, se je lotila še ene občutljive teme: uživanje kanabinoidov v obliki zdravil ali pripravkov iz konoplje. »Ker so v vseh mojih knjigah tudi zdravi in hitro pripravljeni obroki hrane, ne manjkajo niti v zadnji knjigi. Na koncu pa sem dodala priročnik, katera hranila in koliko jih potrebuje naše telo ter kako na enostaven način odmerimo količino surovine za posamezni obrok. To storimo s pomočjo odmerjanja z  roko, kar je priročno predvsem zato, ker ne rabimo tehtnice,« vsebino nove knjige strne Rojčeva.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Matej Gantar: Leto v vlogi mladega gospodarja je prehitro minilo