Naziv kmetice leta tretjič na Koroško
Marjeta Ročnik, doma s Prevalj na Koroškem, je prejemnica laskavega naziva kmetica leta 2019, ki ji ga je na svečanem praznovanju svetovnega dneva kmetic podelila Zveza kmetic Slovenije.
Barbara Remec
Kmečki glas

Torek, 22. oktober 2019 ob 11:55

Odpri galerijo

Marjeta Ročnik, doma s Prevalj na Koroškem, je prejemnica laskavega naziva kmetica leta 2019, ki ji ga je na svečanem praznovanju svetovnega dneva kmetic podelila Zveza kmetic Slovenije. To je naziv, ki ga že sedemnajst let podeljujejo stanovskim kolegicam, dovolj pogumnim, da svoje delo in življenje na kmetiji predstavijo javnosti. Kandidatke predlagajo društva kmečkih in podeželskih žena po Sloveniji, ki izmed svojih članic izberejo tisto, ki je s svojim delom navdih njim in drugim. Najsrečnejšo roko pri izbiri kandidatk imajo Korošice, saj je tja romal že tretji naziv kmetice leta; pred Ročnikovo sta ta naziv prejeli Jožica Haule leta 2010 in štiri leta pozneje še Milka Podričnik. Vse tri so članice Društva kmetic Mežiške doline. Če prištejemo k temu še nazive, ki so jih osvojile mlade kmetice Anita Štriker in Tatjana Ladinek (obe DK Mežiške doline) in Marjeta Šteharnik (DK Mislinjske doline), se Korošice lahko pohvalijo s kar šestimi najvišjimi nazivi, podeljenimi slovenskim kmeticam pri nas. Zavidljiv uspeh, ki ga bo težko doseči, kaj šele preseči.

V Zagorje ob Savi, kjer tradicionalno poteka izbor, je Marjeto Ročnik spremljala družina in več kot petdeset stanovskih kolegic, ki so bile skupaj z njo presrečne ob razglasitvi. Predstavitve letošnjih kandidatk preberite na strani 20, reportažo z razglasitve kmetice leta pa na strani 32.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

85 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

121 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

244 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

313 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

131 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

162 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Naziv kmetice leta tretjič na Koroško