Katera bo nova zmagovalka?

15 julija, 2019
0
0

V začetku septembra si bo z znanjem in spretnostmi naziv mlade kmetice leta priborila že osemnajsta zmagovalka. Toliko je bilo namreč prireditev, na katerih so svoje moči merile predstavnice društev podeželskih žena po Sloveniji. Letos bo konkurenca huda, pomerilo se bo osem kandidatk.

Letošnja prireditev bo spet na Koroškem, saj sta kar dve leti zapored naziv najboljše osvojili Korošici. Lani je na Prevaljah naziv predala Tatjana Ladinek, letos pa bo to storila Marjeta Šteharnik v Slovenj Gradcu. Za njo je že več kot polletni mandat, Marjeta pa s ponosom nosi osvojeni naziv in jo večkrat srečamo na prireditvah po Sloveniji. Organizator tekmovanja je ČZD Kmečki glas s tednikom Kmečki glas, vsako leto pa pri prireditvi sodelujejo tudi gostitelji, letos sta to Mestna občina Slovenj Gradec in Društvo podeželskih žena Mislinjske doline, ki ga vodi Jožica Jeromel. Nepogrešljiva pomoč pri prireditvi pa je tudi Zveza kmetic Slovenije.

In kaj pripravljamo za vse kandidatke? Tako kot je navada, bomo vse povabili že dopoldan na sproščeno druženje z organizatorji prireditve. Skupaj si bomo ogledali nekaj okoliških zanimivosti in se sproščali pred pozno popoldanskim vrhuncem dneva. Tam vse kandidatke najprej čaka preskus znanja, najboljše tri pa še spretnostne igre.

Pogoji za prijavo kandidatk so bili: kandidatka je stara med 18 in 40 leti, živi na registrirani kmetiji, zaposlena je lahko drugje, zaželeno je tudi, da je članica društva podeželskih oziroma kmečkih žena in deklet. Vseh osem kandidatk bomo v naslednjih tednih obiskali na njihovih domačijah, predstavljene pa bodo v avgustovskih številkah časopisa Kmečki glas in na spletnem portalu www.kmeckiglas.com. Takrat bomo objavili tudi strokovne teme, s katerimi se bomo morale spopasti pri prvem delu tekmovanja, tri najboljše bodo napredovale v finale. Tam se bodo morale izkazati še z ročnimi spretnostmi, k zmagi pa vsako leto pripomore tudi sreča – katera je bo imela največ, boste lahko spremljali v živo, če se nam boste pridružili. Prisrčno dobrodošli!

Kandidatke za mlado kmetico leta 2019

1. Andreja BOGATAJ, Društvo kmečkih in podeželskih žena Cerklje – Šenčur, Gorenjski nagelj

2. Katarina DEMŠAR, Društvo podeželskih žena Blegoš

3. Renata KOBOLT, Društvo kmetic Dravograd

4. Brigita PETEK, Društvo podeželskih žena Gornja Radgona

5. Brigita RUPNIK, Društvo podeželskih žena Mirna Peč

6. Ida SIMONČIČ, Društvo kmetic Ajda

7. Albina SUŠEC, Društvo kmetic Mislinjske doline

8. Irena VIDEMŠEK, Društvo podeželskih žena Šaleška dolina