Državni prvak v znanju je DPM Spodnje Podravje
Barbara Remec
Kmečki glas

Torek, 16. april 2019 ob 10:47

Odpri galerijo

Po štirih letih je bilo državno tekmovanje v znanju mladih podeželanov ponovno v Spodnji Savinjski dolini. V mestu zelenega zlata so regijske zmagovalce v znanju iz kmetijstva in drugih sorodnih vsebin pričakali gostitelji – člani Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline. Njihova trojka je namreč lani zmagala na tekmovanju v Mirni Peči in poleg pokala prejela še zahtevno nalogo: pripravo 47. državnega kviza Mladi in kmetijstvo. Svojo nalogo so opravili več kot odlično in si ob koncu dogodka zasluženo oddahnili. Deset tričlanskih ekip pa se je v treh krogih borilo za tri mesta v finalu. Najbolje so se odrezali: DPM Tabor, DPM Mežiška dolina in DPM Spodnje Podravje, ki so do konca ohranili zbranost pri odgovarjanju. O njihovi
razvrstitvi so odločali »hitri prsti« – zadnji krog vprašanj, na katera so se mladi
prijavljali s pritiskom na gumb. Prednost pred preostalima dvema ekipama si je samozavestno pridobivala ekipa DPM Spodnje Podravje: Žiga Napast, Mateja Korent in Andraž Trantura, ki so za pet točk premagali drugouvrščene: Blaža Magerja, Niko Kotnik in Julijo Kordež iz DPM Mežiška dolina, na tretjem mestu pa so tekmovanje končali Martin Cestnik, Valerija Špoljar in Tjaša Stiplovšek
iz DPM Tabor. To je za DPM Spodnje Podravje prva zmaga, h kateri so pripomogli tudi zagreti navijači. Predsednica društva Barbara Belšak je bila izjemno ponosna na skupni uspeh in priložnost, da se naslednje leto v
domačem kraju dokažejo še z organizacijo najstarejše prireditve mladih podeželanov pri nas. Več o tekmovanju si lahko preberete na strani 21.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

81 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

109 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

217 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

288 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

129 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

159 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Državni prvak v znanju je DPM Spodnje Podravje