»Če želimo zavarovati kmetico, moramo zavarovati slovensko zemljo.«
Barbara Remec
Kmečki glas

Petek, 15. marec 2019 ob 13:35

Odpri galerijo

Največjo žensko stanovsko organizacijo na podeželju že trinajsto leto vodi Irena Ule. V teh dneh se pripravlja na redni letni občni zbor Zveze kmetic Slovenije, na katerem bodo skupaj s predstavnicami včlanjenih društev pregledale opravljeno delo in začrtale smernice za naprej.


Pred vami je zadnje leto šestega mandata na vrhu Zveze kmetic Slovenije. Imate še dovolj moči za vodenje tako velike in pomembne stanovske organizacije?

Res je, še eno leto bom opravljala to pomembno funkcijo. Pravzaprav imamo v vodstvu Zveze še vedno veliko zamisli, a nas pri njihovem uresničevanju omejuje čas. Volja je, zmanjkuje nam časa. Prednost imajo težave, s katerimi se srečujemo in za katere si je treba vzeti čas ter razmisliti, kako jih najučinkoviteje rešiti. Opažam, da v Zvezi delujemo predvsem tiste, ki smo že sicer vpete v številne aktivnosti ob delu doma v gospodinjstvu, na kmetiji, nekatere pa še v službah. Zaradi tega moramo dostikrat hiteti in včasih kaj prezremo. Ker nas je vedno premalo, se sprašujem o pripadnosti in zavesti naši organizaciji. Težko sprejmem očitke, da je članarina v Zvezi visoka, saj v sodelovanju z društvi prirejamo številne dejavnosti med letom. Res pa je, da se odvijajo tam, kjer je zanje zanimanje največje. Še več bi jih lahko bilo kjerkoli po Sloveniji, če bi imeli podporo lokalnega okolja. Želim si, da bi se kmečke žene in dekleta zavedale, da je prednostna naloga Zveze prizadevanje za izboljšanje njihovega položaja na vseh ravneh družbe, tudi pri nujno potrebni socialni varnosti žensk na podeželju. Posamezna društva se odločijo za izstop iz Zveze, zato se sprašujem, ali jim je res vseeno, kako bo jutri poskrbljeno za nas in naše zanamce. Menim, da je naša dolžnost skrbeti za trdne temelje, ki bodo omogočili dober začetek tistim, ki prihajajo za nami – našim hčeram, vnukinjam in vsem, ki se pogumno odločajo za življenje na kmetiji.

Čeprav ste deležni kritik in nasprotovanj, se uspešno soočate z njimi. Tudi sami ste kritični do svojega dela. Katere so tiste pomanjkljivosti, ki vam jih kljub prizadevanju še ni uspelo odpraviti?

Delo, ki se ga lotim, želim opraviti korektno in z željo po najboljšem izidu. Da, tudi pomanjkljivosti bi našli. Vedno si želim pravočasno prispeti na dogodek, sestanek …, a se mi pogosto zgodi, da lovim zadnje sekunde, včasih preveč zaupam »garminu« in zaidem. Pogosto se zgodi, da bi morala biti na več mestih hkrati. Tako uspem ustreči enemu, preostali pa so užaljeni. Zelo rada se držim dogovorov in želim v dogovorjenem roku postoriti vse. Seveda mi to ne uspe vedno: ob službi, domačih opravilih, čudovitima vnukinjama, raznovrstnih aktivnostih Zveze, iskanju finančnih sredstev in pisanju raznoraznih poročil so meseci, tedni in noči prekratke. Marsikdaj me kritizirajo, da nisem dovolj odločna, da sem premila in bi morala znati udariti po mizi. Iz spoštovanja do ljudi, s katerimi delam, tega ne morem storiti. Želim si dobrih medosebnih odnosov, prijateljev in ljudi, ki vedo, da je treba za svoj stan in poklic marsikaj narediti. Lepo je delati, če si v skupini aktivnih, pozitivnih ljudi. Morda me spremlja duh kraja, kjer sem odraščala in živim z družino. Prihajam namreč iz Zasavja, kjer so razmere za preživetje na kmetiji težke, zato pomagamo drug drugemu in vztrajamo. Moja stališča temeljijo na izkušnjah, praksi in veliko razmišljanja. Da bom spremenila stališče, morate imeti dobre, močne argumente.

Pogovor si preberite v 10. številki Kmečkega glasa.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

81 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

109 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

217 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

288 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

129 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

159 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

»Če želimo zavarovati kmetico, moramo zavarovati slovensko zemljo.«