Štruklji so naša priljubljena jed

5 marca, 2019
0
0

Štruklji so pomembna kulinarična dediščina Mirnopeške doline, ki jo ohranjajo in na mlajši rod prenašajo tamkajšnje gospodinje. Štruklje pripravljajo za vsakdan in praznike na tisoč in en način iz vlečenega ali kvašenega testa in s pestrimi nadevi – sladkimi in slanimi. Njihovo raznovrstnost so že tretje leto zapored pokazale na državni razstavi, ki so jo pripravile v avli Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v domačem kraju.

Na ogled so bili štruklji, ki so jih prinesle gospodinje in nekaj spretnih moških rok na državno kulinarično ocenjevanje. Tega so tretje leto zapored priredile članice DPŽ Mirna Peč v sodelovanju s krovno organizacijo kmetic Zvezo kmetic Slovenije.

Po izjemno dobrem odzivu sodelujočih, lahko zapišemo, da mirnopeška prireditev postaja prepoznavna, štruklji pa ostajajo naša priljubljena jed. Štruklje so sprejemale dan pred razstavo, prinesli pa so kar 54 vzorcev. To je kar 17 vzorcev več, kot lani in predlani, kar je potrditev dobrega dela in spodbuda članicam mirnopeškega društva, ki ga vodi Jelka Krivec.

Vse štruklje so razvrstile v eno od treh kategorij. Največ, kar 36, je bilo štrukljev iz vlečenega testa, enajst jih je bilo v kategoriji »iz ostalih vrst testa«, sedem pa jih je bilo iz kvašenega testa. V strokovni komisiji so bile tri ocenjevalke: Irena Ule, Anica Pajer in Elizabeta Verščaj, ki so morale opraviti zahtevno in odgovorno nalogo. Pri vsakem izdelku so ocenjevale zunanji videz, vonj testa in nadeva, videz nadeva ter okus testa in nadeva. Med vsemi vzorci le eden ni bila skladen s pravilnikom, zato ga niso ocenile, med ostalih 53 vzorcev pa so podelile: 12 bronastih priznanj, 23 srebrnih in 18 zlatih.

Najbolj spretni izdelovalki štrukljev sta bili Janja Klemenčič in Mari Dular, obe članici DPŽ Mirna peč. Med vsemi sta bili edini, ki sta za svoja izdelka prejeli vse možne točke. Janja je komisijo navdušila s kuhanim štrukljem s cvrtjem, Mari pa s pečenim štrukelj iz vlečenega testa in z bogatim nadevom iz mletega mesa in kislega zelja.

Več v 8. številki Kmečkega glasa.