Štruklji so naša priljubljena jed
Barbara Remec
Kmečki glas

Torek, 5. marec 2019 ob 15:07

Odpri galerijo

Štruklji so pomembna kulinarična dediščina Mirnopeške doline, ki jo ohranjajo in na mlajši rod prenašajo tamkajšnje gospodinje. Štruklje pripravljajo za vsakdan in praznike na tisoč in en način iz vlečenega ali kvašenega testa in s pestrimi nadevi – sladkimi in slanimi. Njihovo raznovrstnost so že tretje leto zapored pokazale na državni razstavi, ki so jo pripravile v avli Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v domačem kraju.

Na ogled so bili štruklji, ki so jih prinesle gospodinje in nekaj spretnih moških rok na državno kulinarično ocenjevanje. Tega so tretje leto zapored priredile članice DPŽ Mirna Peč v sodelovanju s krovno organizacijo kmetic Zvezo kmetic Slovenije.

Po izjemno dobrem odzivu sodelujočih, lahko zapišemo, da mirnopeška prireditev postaja prepoznavna, štruklji pa ostajajo naša priljubljena jed. Štruklje so sprejemale dan pred razstavo, prinesli pa so kar 54 vzorcev. To je kar 17 vzorcev več, kot lani in predlani, kar je potrditev dobrega dela in spodbuda članicam mirnopeškega društva, ki ga vodi Jelka Krivec.

Vse štruklje so razvrstile v eno od treh kategorij. Največ, kar 36, je bilo štrukljev iz vlečenega testa, enajst jih je bilo v kategoriji »iz ostalih vrst testa«, sedem pa jih je bilo iz kvašenega testa. V strokovni komisiji so bile tri ocenjevalke: Irena Ule, Anica Pajer in Elizabeta Verščaj, ki so morale opraviti zahtevno in odgovorno nalogo. Pri vsakem izdelku so ocenjevale zunanji videz, vonj testa in nadeva, videz nadeva ter okus testa in nadeva. Med vsemi vzorci le eden ni bila skladen s pravilnikom, zato ga niso ocenile, med ostalih 53 vzorcev pa so podelile: 12 bronastih priznanj, 23 srebrnih in 18 zlatih.

Najbolj spretni izdelovalki štrukljev sta bili Janja Klemenčič in Mari Dular, obe članici DPŽ Mirna peč. Med vsemi sta bili edini, ki sta za svoja izdelka prejeli vse možne točke. Janja je komisijo navdušila s kuhanim štrukljem s cvrtjem, Mari pa s pečenim štrukelj iz vlečenega testa in z bogatim nadevom iz mletega mesa in kislega zelja.

Več v 8. številki Kmečkega glasa.

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

81 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

109 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

217 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

288 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

129 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

159 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Štruklji so naša priljubljena jed