Občudovanja vredni izdelki

24 aprila, 2018
0
0

Kruh v sebi združuje vse naravne elemente: zemljo, vodo, zrak in ogenj. Brez zemlje ni pšenice, brez vode ni testa, brez zraka to ne vzhaja in brez ognja iz kuhinje ne zadiši. Zato je kruh več kot živilo, je simbol življenja. Vse več je žena in moških in kar je najbolj spodbudno tudi mlajših, ki vedo, da je za odličen kruh vanj treba umesiti tudi spoštovanje in ljubezen.

Vse to se je pokazalo na osmi državni in enajsti društveni razstavi ocenjenega kruha v Beli Cerkvi, ki jo je pripravilo tamkajšnje Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. Letos je bilo v starem kulturnem domu na ogled 121 izdelkov, razvrščenih v šest kategorij: pšenične, ržene, mešane, kruh posebne vrste, praznični kruh ter kruh iz drugih krušnih žit. Najštevilčnejša je bila kategorija posebnega kruha, teh je bilo kar 60, rženi kruh pa je bil samo eden.

Podeljenih je bilo 66 zlatih priznanj, 37 izdelkov je prejelo srebrno priznanje, 15 bronasto, trem izdelovalcem pa so podelili zahvalo. Letos ni bilo izdelka z vsemi možnimi točkami, so pa kar trije kruhi prejeli enako število točk. Od možnih 80 točk so 79,17 točke prejeli: mama in hči: Rozalija Zupančič za praznični kruh in Melita Luzar za pšenični kruh iz sirotke iz Dolenjega Gradišča pri Šentjerneju ter komaj 22-letni domačin Rok Kopina, ki je kruhu dodal slanino in že tretjič zapored zanj prejel zlato priznanje.

S posebnimi plaketami so v Beli Cerkvi nagradili tiste sodelujoče, ki so trikrat zapored za isto vrsto kruha prejeli zlato priznanje. Teh je bilo letos osem: Olga Bobič, Katarina Denac, Marta Glavič, Rok Kopina, Kristina Kopina, Anica Škedelj, Majda Šeruga, Marija Turk.

Uradni del prireditve se je nadaljeval v sproščenem ozračju na prijetno nedeljsko popoldne ob dobrem kruhu, domačih dobrotah in kapljici žlahtnega vina.