Almira Catovic je objavil/a novo fotografijo
21:04
21:04
20:17
Barbara Remec

Prijatelji

Leon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič
Ko prižgemo sveče in iz kuhinje zadiši  
 

Prva svečka, ki smo jo prižgali na adventnih venčkih, napoveduje čas pričakovanja in priprav na praznike. S svetlobo, ki bo iz tedna v teden močnejša, bomo pregnali mračnost in sivino tega letnega časa, s peko in krašenjem doma pa pričarali praznično razpoloženje v družini. Iz kuhinje bo zadišalo po potici, brez katere si ne znamo zamisliti praznikov.

Potica je simbol slovenstva in družinskih praznikov ter naša najbolj prepoznavna sladica, ki je v pisnih virih omenjana že sredi 16. stoletja. Najprej so jo pripravljali v samostanskih kuhinjah, od tam se je razširila in postala priljubljena obredna in praznična jed med vsemi sloji prebivalstva. Prve potice so bile nadevane s sestavinami, ki so bile dostopne: s suhim sadjem in slajene z medom, danes pa je najbolj priljubljen in pogost orehov nadev. Čeprav so osnovne sestavine za potico znane, pa je receptov vsaj toliko kot gospodinj, ki jo pečejo. Da si niti dve nista podobni, smo se lahko prepričali na tretji državni razstavi potic, ki so jo pretekli konec tedna pripravile članice DPŽ Šentjernej ob pomoči Zveze kmetic Slovenije in KGZ Novo mesto. Več o razstavi, na kateri je bilo na ogled 81 izdelkov, pa v 50. številki Kmečkega glasa.

 

 

Barbara Remec
Barbara Remec
Objavil/a 2017-12-05 11:00:19 (Dec 05, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn