Kmetija Ostanek prejela zlato priznanje v akciji S kmetije za Vas

30 avgusta, 2017
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Na AGRI v Gornji Radgoni je potekala slavnostna podelitev priznanj kmetijam, ki so sodelovale v letošnji akciji S kmetije za Vas. Zlato priznanje je prejela Kmetija Ostanek iz Malih Pec blizu Šentvida pri Stični, ki prideluje in predeluje vrtnine. Damjana Ostanek Heric je pri tridesetih letih zbrala dovolj poguma, da je je prevzela zelenjadarsko kmetijo in začela s predelavo vrtnin. Na leto pridelajo okoli 100 ton raznovrstne zelenjave, 30 ton pa jo predelajo. Mlada prevzemnica z močno podporo moža Tadeja in staršev razmišlja o širitvi ponudbe z namazi, v prihodnje pa načrtuje tudi razvoj vrtnarskega turizma.

Posebno priznanje za inovativne pristope v kmetijstvu je prejel Bogdan Mak iz posestva Sončni raj iz Vodol pri Malečniku. Zakonca Mak, Bogdan in Petra, sta pred tremi leti kupila in začela z oživljanjem kmetije, ki je 25 let niso obdelovali. Danes na njihovem posestvu raste 9500 rastlin, od tega 450 dreves, jagode, robide, industrijska konoplja in številna zelišča. Na posestvu je največji medoviti park na tem delu Slovenije. 

Srebrna priznanja so prejeli: kmetija Vizjak, kmetija Žitnik, kmetija Kerin in Turistična kmetija Breg, bronasta pa: Turistična kmetija in vinska klet Puhan, Kmetija Škrobar in Kmetija Ažman. Več o podelitvi priznanj pa v 36. številki Kmečkega glasa.