Po­ti­ca je sim­bol slo­ven­skih dru­žin­skih praznikov

22 decembra, 2015
0
0

Ni do­volj, da ima po­ti­ca osred­nje me­sto med praz­nič­ni­mi jed­mi na na­ši mizi, po njej mora di­ša­ti, da za­ču­ti­mo praz­ni­ke. Za­di­ši pa lah­ko le, če jo spe­če­mo sami in ne iz­be­re­mo laž­je poti z na­ku­pom v tr­go­vi­ni. Naj bo ozna­če­na kot »slo­ven­ska, do­ma­ča ali tra­di­cio­nal­na«, prist­na je le ti­sta, ki jo pri­pra­vi­mo sami.

Kar enain­de­vet­de­set spret­nih gos­po­dinj in ne­kaj mo­ških rok iz vseh kon­cev Slo­ve­ni­je, naj­več pa z Do­lenj­ske, se je mi­nu­li ko­nec ted­na opo­gu­mi­lo in svo­je iz­del­ke pri­ne­slo tudi na prvo dr­žav­no oce­nje­va­nje in raz­sta­vo po­tic v Šent­jer­ne­ju. Dvod­nev­no pri­re­di­tev v Kul­tur­nem cen­tru Pri­mo­ža Tru­bar­ja so pri­pra­vi­le čla­ni­ce Dru­štva kme­tic Šent­jer­nej, ki jih vodi Mi­hae­la Blat­nik, v so­de­lo­va­nju z Zve­zo kme­tic Slo­ve­ni­je ter KGZ Novo me­sto.

Iz­del­kov bi bilo še več, a med obi­sko­val­ci je bilo kar ne­kaj gos­po­dinj, ki so na­me­ra­va­le so­de­lo­va­ti, a prav to­krat niso bile za­do­volj­ne s svo­jim iz­del­kom. Bila je do­bra, a ne naj­lep­ša za oce­nje­va­nje, je bilo sli­ša­ti. Peka po­ti­ce je pra­vi obred. Nanj se je tre­ba skrb­no pri­pra­vi­ti, iz­bra­ti naj­ka­ko­vost­nej­še se­sta­vi­ne in se dela lo­ti­ti z na­sme­hom na obra­zu. Prav do­bra vo­lja in kan­ček lju­bez­ni sta se­sta­vi­ni, ki da­sta »piko na i« konč­ni po­do­bi in oku­su po­ti­ce.

Na drob­ne ma­len­ko­sti, take, ki niso za­pi­sa­ne pri re­cep­tu za po­ti­co, je opo­zo­ri­la Eli­za­be­ta Vr­ščaj, pred­sed­ni­ca oce­nje­val­ne ko­mi­si­je, ki je to na­lo­go opra­vi­la sku­paj s še pe­ti­mi čla­ni ko­mi­si­je. Ti so oce­nje­va­li v dveh sku­pi­nah, v vsa­ki po tri­je. Paz­lji­vi mo­ra­mo biti pri ka­ko­vo­sti se­sta­vin. Ore­ščki, mak in ma­slo ima­jo lah­ko okus po žar­kem, zato jih mo­ra­mo prej po­sku­si­ti. Lon­če­ne po­tič­ni­ce je do­bro pre­ku­ha­ti, da se po­ti­ca ne nav­za­me ne­že­le­ne­ga oku­sa. Paz­lji­vo mo­ra­mo iz­bra­ti prt, v ka­te­re­ga za­vi­je­mo po­ti­co, saj se ta lah­ko nav­za­me oku­sa po pral­nem pra­šku. Opo­zo­ri­la je tudi na pri­mer­no tem­pe­ra­tu­ro pro­sto­ra, v ka­te­rem vzha­ja kva­še­no te­sto, paz­lji­vost pri pri­pra­vi na­de­va, ki ne sme biti pre­vla­žen, pa tudi pri­mer­ni ko­li­či­ni. Tudi tem­pe­ra­tu­ra peke in čas pe­če­nja sta po­mem­bna – za­pe­če­na skor­ja gre­ni, pre­ma­lo pe­če­na po­ti­ca pa je zno­traj lep­lji­va. Tudi pre­ti­ra­na upo­ra­ba di­še­čih do­dat­kov – ruma, va­ni­lje, ci­me­ta … – je od­več, saj za­kri­je os­nov­ni okus. To je bilo le ne­kaj do­bro­doš­lih pri­po­ro­čil za peko, ki so jim vsi po­drob­no pri­sluh­ni­li.

 

Tri po­ti­ce z vse­mi točkami

Med 91 pri­ne­se­ni­mi vzor­ci po­tic je bilo naj­več ore­ho­vih po­tic, kar 46, šest je ime­lo sla­ne in 37 slad­ke na­de­ve, ena je bila aj­do­va in ena iz pi­ri­ne moke. Po­leg iz­vrst­ne ka­ko­vo­sti so ko­mi­si­jo pre­se­ne­ti­li tudi iz­vir­ni na­de­vi: li­mo­nov, sli­vov, ja­bolč­ni, me­tin, pa tudi kla­sič­ni: peh­tra­nov, ma­kov, ko­ko­sov, kav­ni in mno­gi dru­gi. Le en iz­de­lek je do­bil le zah­va­lo, 16 je bilo bro­na­stih, 52 sre­br­nih in 22 zla­tih. Med zla­ti­mi so tri po­ti­ce zbra­le vse mož­ne to­čke. Spe­kle so jih Štef­ka Praz­nik in Maj­da Hro­vat iz Dru­štva kme­čkih že­na Žu­žem­berk – Suha kra­ji­na ter Zvon­ka Ver­del iz Dru­štva po­de­žel­skih že­na Do­lenj­ske To­pli­ce. Maj­da je vse mož­ne to­čke do­bi­la že lani, ko je DK Šent­jer­nej pri­pra­vi­lo dru­štve­no raz­sta­vo, Zvon­ka pa nam je zau­pa­la, da se­sta­vin za po­ti­co ne teh­ta več, am­pak raje dela po ob­čut­ku. Po­seb­nost nje­ne po­ti­ce pa je tudi ta, da jo pri­prav­lja iz hlad­ne­ga te­sta. Vse tri naj­vi­šje oce­nje­ne po­ti­ce so pro­da­li na draž­bi in za­nje iz­tr­ži­li 145 evrov.

Šte­vil­ne obi­sko­val­ce so na po­de­li­tvi pri­znanj po­zdra­vi­li še pred­sed­ni­ca Zve­ze kme­tic Slo­ve­ni­je Ire­na Ule, dr­žav­na se­kre­tar­ka na MKGP Ta­nja Str­ni­ša, di­rek­tor KGZ Novo me­sto Jo­že Si­mon­čič in žu­pan ob­či­ne Šent­jer­nej Rad­ko Lu­zar. Kul­tur­ni del dru­že­nja so po­pe­stri­li Jo­ži­ca Ka­ste­lic s pe­smi­jo Bo­žič­ni čas, Fol­klor­na sku­pi­na Šent­lo­re iz OŠ Šent­jer­nej, Šent­jer­nej­ski ok­tet in Rozi iz Šen­tvi­da, ki je zbra­ne na­sme­ja­la s ske­čem, kako je da­nes vse dru­ga­če tudi za sv. Mi­klav­ža. Go­sti­te­lji­ce so po­skr­be­le za iz­vrst­no po­go­sti­tev, zbra­ni pa so se raz­šli s po­va­bi­lom na dru­go dr­žav­no raz­sta­vo, ki bo na­sled­nje leto v Žu­žem­ber­ku.