Ob koncu leta dve kulinarični ocenjevanji
Barbara Remec
Kmečki glas

Petek, 27. november 2015 ob 13:07

Odpri galerijo

V začetku decembra bosta dve večji kulinarični razstavi, na kateri se še vedno lahko prijavite s svojimi izdelki:

V Šentjerneju bo med 4. in 6. decembrom državno ocenjevanje potic, ki ga organizira Društvo kmetic Šentjernej v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in KGZ Novo mesto. 

Sodelujete lahko s poticami iz kvašenega testa iz različnih krušnih in drugih žit ter z različnimi nadevi. Izdelek mora tehtati najmanj 1,5 kg. Potica naj bo tradicionalne oblike, to je pečena v okroglem ali štirioglatem modelu z gladko zgornjo površino in ne v obliki venca,  lahko je sladka ali slana, ne sme pa biti posuta s sladkorjem ali drugim posipom. Izdelek dostavite v primerni nepovratni embalaži, opremljen naj bo s prijavnico in deklaracijo.

Prijava in informacije: Predhodna prijava je obvezna. Prijave sprejemamo do vključno četrtka, 3. 12. 2015, do 15.ure: na tel št. 031 391 750 (Tanja Luzar) in 041 563 773 (Joži Vodopivec) ali na e-naslova: d.kmeticesentjernej@gmail.com in irena.ule@bf.uni-lj.si (predsednica ZKS).

Čas in kraj dostave: Prijavljene izdelke bomo sprejemali v petek, 4. decembra 2015, od 10. do 14. ure v avli KC Primoža Trubarja Šentjernej. Prispevek znaša 5 € na izdelek in se poravna v gotovini ob dostavi.

 Izdelke bo ocenila tričlanska strokovna komisija po Pravilniku o ocenjevanju kakovosti potic na državnem ocenjevanju. Podelitev priznanj bo v okviru kulturnega programa v nedeljo, 6. decembra 2015 ob 14. uri v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja

-----------------------------------------------

Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije, Zavodom Parnas in Občino Dobrepolje vljudno vabi na 3. državno razstavo poprtnikov in drugih prazničnih božičnih kruhov, ki bo 10. in 11. decembra 2015.

Za sodelovanje na državnem ocenjevanju in razstavi se lahko prijavite, do ponedeljka, 7. decembra 2015, na tel. št.: 051 726 023 ali e-naslovu: dpz.dobrepoljestruge@gmail.com. Izdelke zbiramo v četrtek, 10. decembra 2015 med 11.30 in 14. uro v Jakličevem domu (Videm 34, 1312 Videm – Dobrepolje) v prostorih Društva upokojencev. Prispevek ob oddaji izdelka je 5€.

Razstava se bo odprla v petek, 11. decembra, ob 9. uri. Med 9.30 in 17.30 uro bodo vodenja po razstavi za skupine in posameznike. Ob 16.30 uri bo okrogla miza z naslovom Priprava poprtnikov kot živa mojstrovina državnega pomena, ki jo organizira Zavod Parnas. Sledi blagoslov poprtnikov ob 17.30 uri in nato podelitev priznanj s kratkim kulturnim programom. V času razstave bo na ogled dokumentarni film Poprtnik v velikolaških krajih in Dobrepolju. Izbran bo tudi najlepši poprtnik po izboru obiskovalcev.

O obeh razstavah bomo poročali v časopisu Kmečki glas!

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

81 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

109 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

217 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

288 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

129 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

159 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Ob koncu leta dve kulinarični ocenjevanji