Dvajseta obletnica ocenjevanja slovenskih kmetij

16 septembra, 2015
0
0

Končana akcija S kmetije za Vas 2015

Za­mi­sel o oce­nje­va­nju pro­daj­nih pri­sto­pov in na­či­nov pro­mo­ci­je slo­ven­skih kme­tij, ki ne­po­sred­no tr­ži­jo svo­je pri­del­ke in iz­del­ke konč­ne­mu po­rab­ni­ku, se je po­ro­di­la v Ča­so­pi­sno za­lož­ni­ški druž­bi Kme­čki glas pred dvaj­se­ti­mi leti. K ak­ci­ji je ne­kaj let po­zne­je pri­sto­pi­la še Kme­tij­sko go­zdar­ska zbor­ni­ca Slo­ve­ni­je.

Na­pre­dek zad­njih dveh de­set­le­tij na po­droč­ju pro­da­je in tr­že­nja slo­ven­skih kme­tij je iz­je­men. Pro­mo­cij­sko gra­di­vo in po­slov­ne vi­zit­ke, ki so bile v pr­vih le­tih oce­nje­va­nja red­kost, so da­nes sa­mo­umev­ne. Tudi lič­ni em­ba­la­ži in pred­sta­vi­tvi po­nud­be na raz­lič­nih pro­daj­nih me­stih se pri­pi­su­je več­ji po­men kot pred leti, saj se v zad­njih le­tih pov­pra­še­va­nje po lo­kal­no pri­de­la­nih ži­vi­lih po­ve­ču­je. Hkra­ti na­ra­šča tudi šte­vi­lo ka­ko­vost­nih po­nud­ni­kov, zato je po­mem­bno na­črt­no gra­di­ti in utr­je­va­ti pre­po­znav­nost na trgu.

V le­toš­njem oce­nje­va­nju je šti­rič­lan­ska ko­mi­si­ja: An­dre­ja Krt Sto­par s Kme­tij­sko go­zdar­ske zbor­ni­ce Slo­ve­ni­je, Bar­ba­ra Re­mec, no­vi­nar­ka Kme­čke­ga gla­sa, ter Sta­ne Le­sko­var, spe­cia­list za agrar­no eko­no­mi­ko KGZS – Za­vod Ptuj, in dr. Vla­di­mir Ko­ro­šec, rav­na­telj Bio­teh­ni­ške šo­le Ptuj, obi­ska­la de­vet pri­jav­lje­nih kme­tij. Med nji­mi sta bili dve kme­ti­ji, ki sta se v oce­nje­va­nje pri­ja­vi­li že dru­gič, z že­ljo, da pre­ve­ri­jo pra­vil­nost svo­je us­me­ri­tve. To po­tr­ju­je tudi stro­kov­no delo čla­nov ko­mi­si­je, ki je ne­ma­lo­krat v po­moč pri sve­to­va­nju kme­ti­jam, ki se znaj­de­jo na raz­pot­ju po­mem­bnih od­lo­či­tev, kako na­prej.

Sve­ča­na po­de­li­tev pri­znanj je tudi le­tos po­te­ka­la na kme­tij­sko-ži­vil­skem sej­mu Agra v Gor­nji Rad­go­ni hkra­ti s praz­no­va­njem pet­naj­ste ob­let­ni­ce de­lo­va­nja Kme­tij­sko go­zdar­ske zbor­ni­ce Slo­ve­ni­je. Sve­ča­ne­ga do­god­ka se je ude­le­žil tudi mi­ni­ster za kme­tij­stvo, go­zdar­stvo in pre­hra­no mag. De­jan Ži­dan, ki je spom­nil na prve za­met­ke »zbor­ni­ce« na slo­ven­skih tleh in na po­mem­bno vlo­go KGZS.

Go­ste, med nji­mi tudi nek­da­nje čla­ne oce­nje­val­ne ko­mi­si­je, in pred­stav­ni­ke so­de­lu­jo­čih kme­tij v le­toš­nji ak­ci­ji sta po­zdra­vi­la in na­go­vo­ri­la še Cvet­ko Zu­pan­čič, pred­sed­nik KGZS, in Ma­rin­ka Ma­rin­čič Jev­ni­kar, od­go­vor­na ured­ni­ca Kme­čke­ga gla­sa. Za­čet­ke ak­ci­je je pred­sta­vi­la nje­na po­bud­ni­ca mag. Tat­ja­na Čop, o iz­jem­nem na­pred­ku slo­ven­skih kme­tij pa je spre­go­vo­ril dr. Vla­di­mir Ko­ro­šec, edi­ni član ko­mi­si­je, ki pri oce­nje­va­nju so­de­lu­je vseh dvaj­set let.

 

Le­toš­nji nagrajenci

Pri­zna­nje za so­de­lo­va­nje je pre­je­la kme­ti­ja Ber­lot s Ka­nal­ske­ga Vrha nad So­ško do­li­no, ki je s pro­da­jo vi­škov pri­de­la­ne ze­le­nja­ve, sad­ja in ore­hov za­če­la še­le lani.

Bro­na­sto pri­zna­nje so pre­je­le tri kme­ti­je:

Kme­tij­stvo Me­žič iz vasi Mali Pod­log pri Kr­škem, kjer za­kon­ca Mag­da in Vin­ko na os­mih hek­tar­jih pri­de­lu­je­ta eko­lo­ška ži­ta, jih zme­lje­ta in pre­de­la­ta v raz­lič­ne vi­so­ko ka­ko­vost­ne iz­del­ke: moke, ka­še in zdro­be.

Dru­žin­ska kme­ti­ja Ko­želj iz Vo­dic, z do­ma­čim ime­nom Pri Mar­šet, os­nov­no kme­tij­sko pa­no­go – ži­vi­no­re­jo oz. pri­re­jo mle­ka do­pol­nju­je z mli­nar­stvom, hlad­nim sti­ska­njem olj in fo­to­vol­taič­no elek­trar­no. V po­nud­bi ima­jo več vrst moke, zdrob in ko­smi­če ter ogr­ščič­no olje iz doma pri­de­la­ne olj­ne ogr­šči­ce.

Kme­ti­ja in vi­no­toč Kram­ber­ger le­ži­ta na hrib­čku v osrč­ju Slo­ven­skih go­ric v vasi Spod­nje Par­ti­nje. Na kme­ti­ji ima­ta ži­vi­no­re­ja in vi­no­grad­ni­štvo dol­go tra­di­ci­jo, vi­no­toč pa so ure­di­li v več kot 150 let sta­ri vin­ski kle­ti pod hi­šo. Gos­po­di­nja Jo­ži­ca pe­če kruh in pe­ci­vo na tra­di­cio­na­len na­čin v kru­šni pe­či.

Sre­br­no pri­zna­nje so pre­je­le tri kme­ti­je:

Dru­žin­ska kme­ti­ja Pri­bo­žič je zna­na pra­ši­če­rej­ska kme­ti­ja iz vasi Deč­no selo na robu Pa­non­ske ni­ži­ne in na za­čet­ku Bi­zelj­sko-sre­mi­ške­ga vi­no­rod­ne­ga oko­li­ša. Kme­ti­ja je v ak­ci­ji so­de­lo­va­la že leta 2008, le dve leti po tem, ko so re­gi­stri­ra­li do­pol­nil­no de­jav­nost pre­de­la­ve mesa. Tudi pr­vič so pre­je­li sre­br­no pri­zna­nje.

Tudi Tat­ja­na La­di­nek s Kme­ti­je Hu­dob­nik iz Brez­ni­ce nad Pre­va­lja­mi je v ak­ci­ji že so­de­lo­va­la. Pr­vič leta 2011, ko je s svo­ji­mi bla­zi­na­mi, pol­nje­ni­mi z raz­lič­ni­mi pol­ni­li, še­le pro­di­ra­la na trg. Le v ne­kaj le­tih je moč­no iz­po­pol­ni­la svo­je iz­del­ke, po­nud­bo pa nad­gra­di­la z mili z ze­li­šči, do­ma­či­mi ze­lišč­ni­mi ča­ji, og­nji­če­vim ma­zi­lom, tink­tu­ra­mi in ze­lišč­no so­ljo.

Kme­ti­ja Gart­ner, po do­ma­če Pr’ Odol­nek, se na­ha­ja v Stu­do­ru, eni naj­sta­rej­ših vasi v Bo­hi­nju. Kme­ti­ja je zna­na po mleč­nih iz­del­kih in si­rih, zna­čil­nih za to ob­moč­je: mo­han­tu, al­bu­min­ski sku­ti in si­rih. Ure­di­li so manj­šo si­rar­no, ki si jo obi­sko­val­ci lah­ko og­le­da­jo, po­le­ti pa jih pri delu lah­ko obi­šče­te na pla­ni­ni Laz v osrč­ju Tri­glav­ske­ga par­ka. Ima­jo tudi apart­ma­je.

Po­seb­no in zlato priznanje

Ko­mi­si­ja se je le­tos od­lo­či­la po­de­li­ti po­seb­no pri­zna­nje za nove pri­sto­pe v kme­tij­stvu. Pre­je­lo ga je Po­se­stvo Tr­nu­lja iz Čr­ne vasi na obrob­ju Ljub­lja­ne, ki je us­mer­je­no v eko­lo­ško pri­de­la­vo olj­nic in žit ter nji­ho­vo pre­de­la­vo. V po­nud­bi ima­jo ko­nop­lji­no, so­ji­no in ore­ho­vo olje ter olje olj­ne ogr­šči­ce. Iz used­lin hlad­no sti­ska­nih olj na­sta­ja­jo naj­raz­lič­nej­ši na­ma­zi, pred­vsem ko­nop­ljin in ore­hov. Tudi po­nud­ba mok je raz­no­vrst­na: pše­nič­na, ko­nop­lji­na, so­ji­na, aj­do­va, tri­ti­ka­li­na, ječ­me­no­va in ko­ruz­ni zdrob. Na kme­ti­ji ima­jo svo­je do­mo­va­nje tudi šte­vil­ne ži­va­li – ko­nji, koze, osli, race, ko­ko­ši … Kme­ti­jo do­pol­nju­je­jo tu­ri­stič­na in go­stin­ska po­nud­ba, apart­ma­ji za na­sta­ni­tev go­stov ter pro­daj­ni pro­stor z eko­lo­ški­mi ži­vi­li z last­ne­ga po­se­stva in oko­li­ških kme­tij. Na Po­se­stvu Tr­nu­lja nu­di­jo tudi obro­ke, pri­prav­lje­ne iz­ključ­no iz eko­lo­ško pri­de­la­nih ži­vil z last­ne kme­ti­je, do­pol­nje­ne s pri­del­ki in ži­vi­li z os­ta­lih oko­li­ških kme­tij in kme­tij iz ce­lot­ne Slo­ve­ni­je.

Zla­to pri­zna­nje v ak­ci­ji S kme­ti­je za Vas 2015 je pre­je­la Kme­ti­ja Kar­nič­nik iz Hra­stov­ca nad Ve­le­njem. Ko­mi­si­ja je na­gra­di­la nji­ho­vo do­mi­sel­no in ce­lost­no po­nud­bo do­ma­če ku­li­na­ri­ke, me­snin iz konj­ske­ga mesa in jedi ter skr­bi za do­bro po­čut­je v Va­si­ci užit­kov, ki sto­ji na po­se­stvu. Na kme­ti­ji ohra­nja­jo tra­di­cio­nal­no po­do­bo in kme­čka opra­vi­la ter obi­ča­je, v ka­te­ra smi­sel­no vple­ta­jo za­do­vo­lje­va­nje po­treb so­dob­ne­ga člo­ve­ka. Pri­zna­nja, je po­ve­dal Mar­ko Kar­nič­nik, ni pri­ča­ko­val, a ga je spre­jel kot po­tr­di­tev pra­vil­ne od­lo­či­tev pri raz­vo­ju kme­ti­je in kot za­gon za na­dalj­nje delo.