Matej Gantar: Leto v vlogi mladega gospodarja je prehitro minilo
Barbara Remec
Kmečki glas

Sreda, 19. avgust 2015 ob 20:50

Odpri galerijo

Matej Gantar, mladi gospodar leta 2014

Matej Gantar je v vseh pogledih lahko vzornik mladim na kmetijah ‒ odkar se spomni, si je želel delati pod svobodnim soncem in sam upravljati s svojim delavnikom. In prav kmetijstvo je tista dejavnost, ki, pravi, mu to omogoča. »Vsak lahko najde priložnost na kmetiji in si na njej ustvari delovno mesto,« pravi Matej, ki ga težave v kmetijstvu niso odvrnile pri izbiri poklica. »Časi niso rožnati, ne v kmetijstvu in ne drugje,« trezno razmišlja Matej, ki bo te dni dopolnil 25 let.

Gantarjeva kmetija leži na stičišču Primorske in Gorenjske, v Godoviču, in obsega 52 hektarjev travnikov in gozda, usmerjena pa je v rejo krav molznic. Kmetijo je zaradi prezgodnje in predvsem nepričakovane smrti očeta prevzel mlad in zato na klin obesil študij na fakulteti. Tega mu je sicer žal, a znanje nabira tudi pri delu, na kmetiji, pravi. Lansko poletje pa se je na vrhuncu košnje, utrujen od dela, zvečer vseeno usedel za knjige ter se učil. Prebiral je gradivo, ki je bilo razpisano za izbor mladega gospodarja leta, na katerega se je prijavil sam. »Vse sem prebral. Ko pa se je začelo zares, pa sem tretjino pozabil, tretjino pobrkljal, tretjino pa vedel. Prepustil sem se toku dogodkov in upal na najboljše. Nisem pa vrgel puške v koruzo, tudi kadar nisem poznal odgovora. Upaš na srečo,« pristavi. Samo znanje za zmago ni bilo dovolj, saj so bili Matejevi protikandidati prav tako dobro pripravljeni, zato je o zmagi odločala sreča. Ta je bila na Matejevi strani.

Ker bo letošnji izbor mladega gospodarja leta šele konec septembra v občini Velenje, od koder je doma mlada kmetica leta, bo Matej naziv nosil nekoliko dlje, vseeno pa se zaveda, da bo kmalu dobil naslednika. »Vem, da mi naziv ostane za vse življenje, a vseeno je prehitro minila moja vloga, na katero sem zelo ponosen. Vsako leto je nekaj posebnega, a si bom zadnje leto zapomnil prav po zmagi v Šentvidu pri Grobelnem. Z nasmehom in lepimi spomini se spominjam tistega dne. Po zmagi sem hitro postal prepoznaven, tudi na kmetijske sejme in druge dogodke so me vabili. Upam, da sem s svojim izpostavljanjem v javnosti ljudem približal tudi svoj domač kraj, Godovič. To je urejena vas, obdana s prelepo okolico, ki skriva tudi nekaj posebnih znamenitosti tako v slovenskem kot evropskem merilu.« V domačem kraju so ponosno sprejeli Matejev uspeh. »Čestitke so kar deževale, privoščili so mi zmago, zato smo jo tudi dodobra proslavili. Nekaj »rund« je bilo treba naročiti, če ne za druge, za moje številne navijače, ki se še danes radi spominjajo vzdušja na tekmovanju in veselja ob moji zmagi.«

Nagradna igra na spletu

Že med samim tekmovanjem, ko še nič ni bilo odločeno, so Matejevi navijači s pametnimi telefoni posneli kar precej fotografij. Te so takoj po zmagi pristale na družabnem omrežju Facebook, novica o zmagi pa se je kot virus razširila med Matejevimi prijatelji in po Sloveniji. V slabi uri je dobil že več kot 300 všečkov, čestitk in pohval. Matej, ki si je želel zmago kar najbolje vnovčiti, je tako hitro spoznal, da mu družabno omrežje omogoča takojšen stik z ljudmi. »Dobil sem veliko novih »prijateljev«, vsi, ki so želeli stopiti v stik z mano, pa so to storili prav prek spleta. Na svoji Facebook strani redno objavljam utrinke o delu na kmetiji, pa tudi iz zasebnega življenja,« pove Matej, ki si je svoj naziv dopisal k podpisu pri elektronski pošti, avto pa so mu z napisom Mladi gospodar leta polepili prijatelji.

Zadnje leto je Matej na svoji FB strani pripravil spletno igro z zanimivimi nagradami. »Ideja zanjo je zrasla spontano, med pogovorom s prijatelji. Z nazivom sem postal prepoznaven, zato je sodelovanje z mladim gospodarjem leta promocija tudi za tiste, s katerimi sodelujem,« je zelo podjetno razmišljal. »Dobro sem razmislil, kakšna nagradna igra bi bila najprimernejša in se na koncu odločil za tematske. Odziv je presegel moja pričakovanja! Med drugim smo podarili vožnjo s kočijo okoli Golice (Miha Smolej – kmetija pr Uric, Planina pod Golico) in nakit Vintiana Ane Kosmač iz Godoviča,« pove.

Nasveti nasledniku

V časopisu Kmečki glas smo že razkrili, da je kandidatov za mladega gospodarja letos šest. Dober mesec pred izborom jih bomo podrobno predstavili in Matej pravi, da bo to prvo, kar bo tistikrat prebral v časopisu. »Najprej je treba čestitati vsakemu kandidatu za pogum, da se je prijavil. Ne bo mu žal, četudi ne bo zmagal. Med samim tekmovanjem pa je ključno, da ohrani bistro glavo, da prebrodi čez teoretični del tekmovanja, ročne spretnosti so zabavnejše. Vsekakor svojega naslednika vidim kot preudarnega, delavnega, pozornega, potrpežljivega, poslovnega, željnega učenja in tudi takega, da si zna vzeti čas zase, za družino in prijatelje. Učiti pa se je treba ves čas, ker nikoli ne veš, kdaj kaj prav pride.«

»Tisti, ki mu bo pripadel naziv, naj izrabi čim več možnosti, ki mu bodo ponujene. Pridobil bo novo znanje, izkušnje, prijatelje, nove priložnosti … Dober gospodar mora znati iz enega evra na kmetiji ustvariti vsaj dva, zato je treba naziv izkoristiti sebi v prid. V enem letu lahko marsikaj doprinese, pa tudi teža promocije kmetijstva je večja, če za njo stoji mladi gospodar. Zame je naziv potrditev, da sem na pravi poti, ob tem pa delam tisto, kar imam rad in me veseli. Moj največji uspeh do sedaj je, da vodim domačo kmetijo, ki ni le dodatek k plači, ampak je glavni vir dohodka za vso družino. Veliko kmetij v Sloveniji je manjših in te so preveč zatirane. Mladi na manjših kmetijah ne vidijo priložnosti za razvoj kmetij, čeprav se tudi z malim da veliko ustvariti. Nikoli ne bomo primerljivi z evropskimi kmetijami, ki so bistveno večje in zato usmerjene v masovno pridelavo in prirejo, kar pa ne pomeni, da z dodano vrednostjo svojim izdelkom in pridelkom ne bi mogli dostojno živeti tudi mi. Tudi sam v kmetijo vlagam po lastnih zmožnostih. Posodobil sem strojni park, počasi povečujemo čredo v hlevu. Za družino predelujemo mleko v sir, si nabiram izkušnje, se učim in razmišljam o dopolnilni dejavnosti predelave mleka,« sklene naš pogovor Matej.

Letošnji izbor mladega gospodarja in mlade kmetice leta bo v soboto, 26. septembra, ob 17. uri v Večnamenski dvorani v Vinski Gori. Tekmovalo bo enajst kandidatk in šest kandidatov. Zmagovalca bomo razglasili bo 20. uri, nato pa se zabavali z ansamblom Vikend. Pridružite se nam! Veselo bo!

Galerija slik

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

85 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

121 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

244 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

313 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

131 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

162 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Matej Gantar: Leto v vlogi mladega gospodarja je prehitro minilo