Štipendije za deficitarne poklice
Barbara Remec
Kmečki glas

Četrtek, 6. avgust 2015 ob 07:34

Šolsko leto 2015/16  - Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije (Sklad) je objavil razpis za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za naslednje šolsko leto. Na voljo je 1,2 milijona evrov, kar zadostuje za tisoč štipendij v višini 100 evrov mesečno.

Namen razpisa je spodbuditi izbiro tistih programov, ki omogočajo boljšo zaposljivost ter promovirati srednje poklicno in strokovno izobraževanje, je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Štipendija za deficitarne poklice je novost, s podlago v Zakonu o štipendiranju. Pridobiti jo bo mogoče za srednje poklicno in tehniško izobraževanje v programih z različnih področij.

Razpis je že objavljen na spletni strani Sklada: www.sklad-kadri.si. Vloga za prijavo na razpis bo na voljo od 24. avgusta 2015 na spletni strani Sklada do porabe sredstev oz. najdlje do vključno 30. oktobra 2015, ko lahko vlagatelji oddajo vlogo na razpis.

Vloge, ki bodo izpolnjevale pogoje javnega razpisa, bodo izbrane po vrstnem redu oddaje vlog do porabe sredstev po sistemu: »Kdor prej odda popolno vlogo, bo prej prejel štipendijo,« je pojasnil direktor sklada Franc Pristovšek.

Štipendijo za deficitarne poklice se lahko dopolnjuje tudi z drugimi štipendijami, državno ali Zoisovo, ne pa tudi s kadrovsko štipendijo. Na Skladu svetujejo, da se vlagatelji, ki prejemajo druge štipendije, pred vložitvijo vloge pozanimajo o združljivosti štipendije, ki jo že imajo, s štipendijo za deficitarne poklice pri obeh štipenditorjih.

 

Zadnje objave

Fri, 15. Nov 2019 at 11:50

85 ogledov

Prvi festival ajdovih jedi
Društvo podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ta konec tedna pripravlja edinstven dogodek - Festival ajdovih jedi. Osrednje dogajanje se bo začelo v soboto, 16. novembra 2019, ob 14. uri v središču kraja, Hiši žive dediščine. Pripravljajo dve kulinarični delavnici in sicer, ob 14. uri bodo članice Društva kmetic Bizeljsko prikazale, kako pripravljajo bizeljski ajdov kolač, nato pa bodo gostiteljice prikazale izdelavo izvrstne Vinjevrške pogače. Prisluhnili boste lahko tudi dvema strokovnima predavanjeme, ob 15. uri bo o tem, da ajda sodi na  polja pod Gorjanci govorila Mateja Strgulec, specialistka za poljedelstvo in travništvo na KGZ Novo mesto, za njo pa bo o ajdi v prehrani predaval Drago Košak, univ. dipl. inž. živ. teh. Ob 16. uri se bo festival nadaljeval s kulturnim programom in predstavitvijo razstave ajdovih jedi, ki jih bodo ponudili tudi v pokušino. Predstavljala se bosta tudi dva mlina: Košak in Rangus.

Wed, 13. Nov 2019 at 15:43

121 ogledov

Dijaki izdelujejo leseno plovilo
Na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna (SGLŠ) so se dijaki lotili posebnega in zahtevnega izziva. Pod budnim očesom ameriškega mentorja Archa Davisa izdelujejo imenitno leseno plovilo. Za dijake postojnske šole to ni prvi tovrstni izziv, saj imajo že nekaj izkušenj z izdelovanjem čolna. Čoln bo končan kmalu, krstili pa ga bodo prihodnje leto v Piranu. Več o projektu v 47. številki Kmečkega glasa.

Tue, 12. Nov 2019 at 12:31

244 ogledov

Mladi gospodar Uroš Hovnik
Obiskali smo kmetijo Hovnik v Selah na Koroškem, kjer že tretje leto gospodari letošnji zmagovalec tekmovanja za mladega gospodarja leta, Uroš Hovnik. Mladenič je že od malih nog zagnan za kmetovanje, povečuje stalež krav molznic v hlevu in razmišlja o gradnji novega, sodobnega hleva za živino. O tem, zakaj je izbral poklic kmeta, kako poteka delo na njihovi kmetiji ter kakšne načrte ima, preberite v 46. številki Kmečkega glasa.

Thu, 7. Nov 2019 at 14:49

313 ogledov

Nekaj sestavin in veliko veselja
Za pripravo testenin ne rabimo veliko sestavin, rabimo pa čas, saj je potrebno kar nekaj ročne spretnosti, da nam uspejo. Da bi ljudi ponovno navdušili za izdelavo testenin doma, smo pri Založbi Kmečki glas konec poletja izdali knjigo slovenske avtorice Saše Drobnič Škrjanec z naslovom Ta domače testenine. Vse, kar je treba vedeti za pripravo najboljših testenin nam je avtorica razkrila na kulinarični delavnici. Več v 46. številki Kmečkega glasa. Knjigo TA DOMAČE TESTENINE lahko naročite v spletni knjigarni.

Tue, 5. Nov 2019 at 10:16

131 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Wed, 30. Oct 2019 at 09:15

162 ogledov

Inovativni mladi kmet je Igor Paldauf
Naslednji dve leti bo naziv Inovativnega mladega kmeta nosil Igor Paldauf iz Vučje vasi, ki so ga izbrali med osmimi letošnjimi kandidati. Nagrado mu je podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na slovesnosti v Predsedniški palači v Ljubljani. Zmagovalka spletnega glasovanja, ki ga je pripravila ZSPM, pa je postala Katja Temnik, edina ženska kandidatka. Več o izboru v 45. številki Kmečkega glasa.

Prijatelji

denis plavcakplavec jozLeon Kraljziliute88edita editaDMC TelevizijaAlen  OsenjakKarmen  GostinčarKmečki glasMarinka Marinčič Jevnikar  Geza GrabarFranc FortunaDragica HericKristijan  HrastarVlasta KunejDarja Zemljič

NAJBOLJ OBISKANO

Štipendije za deficitarne poklice