Pekle velikonočne briške posebnosti

17 aprila, 2015
0
0

Društvo podeželskih žena Dobrepolje Struge

Med načrtovanimi letnimi dejavnostmi društev podeželskih žena in deklet nikoli ne manjka vsaj nekaj kulinaričnih tečajev. Ti so vedno dobro obiskani, čeprav je ob okušanju raznovrstnih dobrot, kuhanih in pečenih, sladkih in slanih, kar težko verjeti, da je še mogoče najti področje, ki ga gospodinje niso osvojile.

Me­nih je ob­le­čen, manj­ka le še pas.

A naša kulinarična dediščina je izjemna, vse več starih jedi se pripravlja posodobljeno in v novih različicah, zato je treba znanje nadgrajevati in preizkušati novosti. V društvu, ki povezuje žene in dekleta iz Dobrepoljske in Struške doline, so se v postnem času zbrale na velikonočni delavnici, na kateri so spoznale briško krušno posebnost ter se učile pletenja pletenice in venčka.

Delavnico v vaškem domu v Predstrugah je vodila Ivanka Zrnec, okoli katere se je gnetlo okoli dvajset vedoželjnih gospodinj. Opazovale so jo pri pripravi velikonočnih menihov, velikonočnega pletenega kruha z jajcem. Mojstrica izdelovanja menihov, tega briškega posebneža, je Afra Prinčič iz Goriških Brd. Njeno ime je med kmeticami dobro znano in cenjeno, saj je nosilka prvega podeljenega naziva kmetice leta 2003.

Velikonočne pletene kruhke z jajcem izdelujejo v Brdih in na Primorskem, a se pri izdelavi razlikujejo. Nekateri so v celoti pleteni v kito, menihi, ki jih izdeluje Afra Prinčič, pa posnemajo le meniško oblačilo, prevezano s pleteno vrvjo. Ker je manj pletenja, je tudi njihova izdelava enostavnejša. K velikonočnim krušnim dobrotam na tem delu Slovenije sodijo tudi krušni ptički, ki simbolizirajo vstajenje in veselje, krušni venčki pa predstavljajo Kristusovo krono. Tudi te so pripravljale na delavnici. Te dobrote so najpogosteje podarjali otrokom ob veliki noči.

Pripravo kvašenega testa so gospodinje že osvojile, več spretnosti pa je potrebne za oblikovanje »meniha«. Po nazornem ogledu izdelave je vsaka udeleženka oblikovala svojega. Že v prvem poskusu jim je uspelo! Medtem, ko so čakali, da se menihi spečejo, pa je predsednica društva Nada Lunder prikazala še pletenje pletenice iz treh, štirih in petih trakov. Občudovanja vredna mojstrica tudi pet trakov prepleta nadvse spretno, zato ni presenetljivo, da v Prečni pri Novem mestu za svoje pletenice prejema najvišja, zlata priznanja. Prikazala je izdelavo pletenice v treh nadstropjih – spodnja je spletena iz petih trakov, srednja iz štirih in zgornja iz treh. Zgornja je okrašena tudi z drobnimi cvetovi in pšeničnim klasjem, izdelanim iz rezančevega testa.

Velikonočnih dobrot pa ni brez jajc in pirhov. Nekaj idej krašenja za prihajajoči praznik je udeleženkam prikazovala Beti Lunder. V čebulnih olupkih kuhana kokošja jajca je krasila s tehniko praskanja, spihana obarvana jajca je obarvala in okrasila z nitjo, ki jo je prepojila z mekolom, da se je sprijela z lupino, stiroporna jajca pa je okrasila z dekorativnim trakom ter cvetovi, izrezanimi iz papirnih prtičkov. Tudi te je z mekolom nalepila na jajca